Aproape totul despre filmele lui Mungiu şi Porumboiu de la Cannes

1

Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu au participat luni seara la emisiunea Cultura fierbinte la TVR Cultural. Moderatorul Marian Voicu i-a invitat pe cei doi regizori români deoarece proiectele lor au fost selecţionate la ediţia din acest an a Festivalului Film de la Cannes în secţiunea Un certain regard. Discuţia a alunecat firesc către Amintiri din Epoca de Aur şi Poliţist, adjectiv, producţiile celor doi, dar s-a îndreptat şi către Festivalul de la Cannes. Cele două producţii vor fi lansate în Franţa, iar premiera românească va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Lansarea în cinematografe va avea loc probabil în toamna acestui an. Iată care au fost cele mai interesante declaraţii făcute de cei doi regizori în cadrul emisiunii de televiziune.

Mungiu s-a declarat încântat că proiectul său – Amintiri din Epoca de Aur – a fost selecţionat la Cannes.

„Pentru mine această participare înseamnă a introduce în festival regizori la fel de buni ca mine, dar care vin în premieră la Cannes: Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Faptul că acest film ajunge la Cannes e o mare victorie. E un format greu de prezentat şi e un mare compliment care mi se face”

, a spus Mungiu.

El a spus că prin intermediul filmului Amintiri din Epoca de Aur a dat „de muncă la 85 de actori români” şi că în această distribuţie se regăsesc mulţi actori din filmele pe care le-a făcut până în prezent. Mungiu a punctat faptul că Vlad Ivanov se întoarce la Cannes după ce a impresionat în 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, atât în Amintiri din Epoca de Aur, dar şi în Poliţist, adjectiv.

După o dramă care a impresionat întreaga lume şi care a fost recompensată cu Palme d’Or, Mungiu consideră că a venit vremea unei comedii, iar acţiunea acesteia este plasată tot în Epoca de Aur la fel cum se întâmpla şi cu filmul anterior.

“Amintiri din Epoca de Aur este o comedie. am vrut un film pentru publicul larg, nu neaparat de autor. Am constatat că există o nostalgie pentru comedia românească şi am vrut să recuperăm acel umor frust românesc”

a explicat Mungiu.

El a mai spus că acesta este ultimul său film care se desfăşoară în perioada comunistă, urmând ca viitorul său proiect să aibă loc în cu totul şi cu totul alte decoruri.

Corneliu Porumboiu nu a părut foarte impresionat de faptul că a fost selecţionat porumboiu2 Aproape totul despre filmele lui Mungiu şi Porumboiu de la Cannes la Cannes, spunând că dacă nu ar fi fost acest festival, cu siguranţă filmul său ar fi fost selectat la un altul. El a explicat că Poliţist, adjectiv este inspirat din realităţile româneşti şi că a fost filmat în Vaslui, oraşul în care s-a născut, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelate producţii ale sale. Porumboiu a spus că în cea mai recentă creaţie a sa umorul nu este la fel de spumos ca în A fost sau n-a fost, dar este vorba de „o ironie care ajunge în zona absurdului”. Tânărul regizor a spus că tatăl său, Adrian Porumboiu, a văzut Poliţist, adjectiv şi i-a plăcut. Cum ar fi putut să nu-i placă ?

Amintiri din Epoca de Aur este format din şase scurt metraje, două regizate de Cristian Mungiu şi câte unul de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Aşa cum îi spune şi titlul, prezintă mai multe întâmplări din perioada comunismului.

Poliţist, adjectiv este un film cu tentă poliţistă, logic, dar un policier atipic aşa cum a recunoscut şi Porumboiu.

1 COMENTARIU

  1. Daca la meserie a avut parte de recunoasterea internationala , jos palaria… dar la capitolul comportament a-ti ramas corigent Dle Mungiu! Cind esti tinut de brat de o actrita celebra cum este Doamna Jane Fonda ( altii ar ucide pt o astfel de onoare)si esti bagat in seama de atitia oameni remarcabili , scoate-ti morcovul din fund domnule! incearca sa fii mai relaxat, controleaza-ti emotiile si nu te face de ris domnule… si pe noi prin dumneata ! Inca o data spun , cind a-ti luat ptrmiul am fost mindru ca sint roman ( nu este cliseu)insa dupa aceea parca vroiati sa fugiti din sala nu mai vedeati pe nimeni . Imi cer scuze poate nu mam exprimat eu cum trebuie insa un lucru am observat si sint sigur Doamna Fonda chiar se bucura sincer pentru Dvs , merita putina atentie nu credeti?Nu strica citeva lectii de comportament in societate si o pastila de Rudotel inainte de asa un eveniment. In rest mult succes in cariera si cit mai multe premii !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.