All is Lost (2013)

1

Un film cu un singur personaj este o inițiativă îndrăzneață pentru realizatorii săi. Nu știu câtă lume ar avea răbdare să vadă o producție în care apare doar un singur actor, fie el și Robert Redford, și toată acțiunea să se desfășoare pe apă. Practic, se poate spune că este un film mut, în sensul că nu se vorbește, în afara unei înjurături eroul principal nu spune altceva în fața camerelor, mai este un monolog de câte secunde la început și cam astea sunt toate cuvintele pe care le veți auzi o oră și jumătate. Plictisitor, veți spune poate unii dintre voi. Nici vorbă de așa ceva deși poate la prima vedere ar părea că nu este un film foarte interesant. Dar regizorul J.C. Chandor (Margin Call) nu îți dă răgazul să-ți tragi sufletul și realizează o poveste captivantă, simplă, fără cine știe ce efecte speciale, mai apropiată de stilul documentarelor.

all is lost 1 460x306 All is Lost (2013)

Un bărbat se află cu iahtul său în Oceanul Indian. Călătoria decurge normal până într-o zi când ambarcațiunea se lovește de un container căzut dintr-o navă comercială, iar în urma impactului apare o gaură. Bărbatul profită că vremea este bună și încearcă să repare nava cu mijloacele existente la bord. El încearcă să trimită și un SOS, dar stația radio se stricase și înțelege că trebuie să se descurce singur, că nu are de unde să primească ajutor. Reușește să acopere gaura înainte ca vremea să se strice și se pregătește pentru dezlănțuirea naturii. Furtuna se dovedește una foarte puternică, în stare să rupă iahtul sau să-l răstoarne, iar navigatorul face eforturi supraomenești pentru a rămâne cu ambarcațiunea pe linia de plutire. Totuși, problemele sale nu se vor încheia după trecerea furturnii, dimpotrivă chiar atunci încep, iar el are nevoie de toate abilitățile marinărești pentru a supraviețui.

all is lost 2 460x306 All is Lost (2013)

Nu cred că Robert Redford mai avea nevoie de o confirmare a talentului său uriaș. Totuși la aproape 78 de ani ne arată de ce este în continuare un actor colosal, unul nevoit în această producție să-și exprime sentimentele fără cuvinte și nu este ușor. Și am mai remarcat o condiție fizică impresionantă pentru cineva care se apropie de opt decenii de viață. Filmul merită văzut fie doar pentru performanța actoricească excepțională a lui Robert Redford, dacă nu și pentru povestea în sine, dar te asigur că firul narativ te va prinde și vei trăi intens fiecare clipă alături de eroul principal.

 

Vizionați trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.