Savages (2012)

3

Cea mai mare surpriză a anului 2012 pentru mine este Savages. Mărturisesc acest lucru întrucât eram convinsă că nu are nimic de oferit, iar trailerul enervant, văzut de nu ştiu câte ori la cinema, îmi întărea tot mai mult aceasta părere. Şi de regulă nu mă înşel în privinţa pronosticurilor. Însă a fost chiar o surprizăntor să văd că Savages e un film bun, interesant şi care nu se opreşte la 2-3 gloanţe aruncate în stanga şi în dreapta. Reuşeşte să contureze lumea dură şi brutală a drogurilor şi pentru un film de acţiune, chiar înscrie victorios si la capitolul replici. Oliver Stone a lipsit din peisajul cinematografic ceva vreme, însă a revenit cu un film violent de bun, imprevizibil, însă care e taxat (nejustificat) printr-un 6.8 pe Imdb şi cu un profit cam mic, deocamdată. Oare s-au plictisit americanii de aceeaşi materie pe care ei o exportă?

91166 gal Savages (2012)

Filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume al scriitorului Don Winslow şi ca exponenţi ai unei lumi decadente îi avem pe O (Blake Lively) şi pe cei doi iubiţi ai săi, Chon (Taylor Kitsch) şi Ben (Aaron Johnson), buni prieteni, împreună formând un menage a trois mixt şi desfrânat. Cei trei amorezi au ca preocupare traficul de droguri în Laguna Beach, afacerea lor fiind una de mare succes. Însă când te joci cu marijuana nimic nu e sigur, aşa că paradisul iubăreţilor se clatină atunci când O este răpită de cartelul mexican Baja, care le impuseseră o oferta şi pe care aceştia o refuzaseră. Chon şi Ben se arunca într-o cursă nebunească pentru a-i salva viaţa.

91167 gal Savages (2012)

Prezentarea subiectului în trailer făcea ca acest film să nu pară atractiv. O aparentă superficialitate era creată de combinaţia drogurilor cu sexul şi cu violenţa. Iar aceste lucruri păreau atuurile perfecte pentru a înscrie un scor frumuşel la box office, dar se pare că aprecierea filmului este redusă la o parte din public. Cele trei „brute frumoase” sunt un „întreg” distinct, Chon este clasica brută, fost mercenar, foloseşte violenta pentru apărare şi este întotdeauna înarmat cu sânge rece, Ben este exact opusul acestuia, botanist şi budist, are idei măreţe pentru omenire şi este un adevărat pacifist. Lor li se alătură O, o tânără frumoasă, cu valori morale nu foarte ridicate, dependentă de droguri şi a cărei existenţă depinde de amorezii ei. Viaţa lor este un vârtej, fiind urmăriţi de traficanţi de droguri, oameni importanţi în industrie. Şi aici intervine Salma Hayek, care este tocmai lidera cartelului mexican, o femeie foarte dură şi hotărâtă, pe care viaţa nu a cruţat-o de suferinţe şi tocmai acestea îi alimentează dorinţa de răzbunare. John Travolta nu are un rol important pe parcursul filmului, dar lucrurile care par certe la un moment dat de fapt nu sunt, spectatorul fiind dezarmat în final, când direcţia acţiunii se bifurcă şi se schimbă. Dincolo de masca dură a unora dintre personaje, stau ascunse slăbiciuni care ies la iveală şi care fac această producţie să nu rămână indiferentă la caracterul acestora şi să se concentreze doar pe acţiune. Ritmul este antrenant, iar tensiunea sporeşte vertiginos de mult spre final când se iveşte şi un twist neaşteptat. La capitolul minusuri ar fi de menţionat faptul că Blake Lively este naratorul acestei poveşti, apariţia ei în film fiind una slabă şi chiar iritantă.

Trecem cu vederea peste micile inconvenienţe, specifice oricariui film de altfel, şi vă recomand să vedeţi Savages. La cinematograf, desigur.

Vizionati trailer:

3 COMENTARII

  1. Mie mi se pare ca trailer-ul nu arata nici pe departe cat este de bun filmul. L-am vazut, si chiar mi se pare foarte foarte bun! Si imi place personajul lui Travolta, care pare minuscul, insa are un rol extrem de important. Adoooor personajele secundare ce schimba situatia, si faptul ca actiunea nu se invarte numai in jurul protagonistilor. Daca stau sa ma gandesc, si cel mai marunt personaj cantareste mult aici. Vizibil, nu la modul metaforic, hai sa laudam pe toata lumea.
    De personajele principale nu mai spun! Avand in vedere ca nu sunt chiar megavedete, actorii au facut treaba foarte buna. Chiar sper sa se vada asta si in Box Office.

  2. […] Spice Girls şi experienţa ei că actriţă. Momentan, pe aceasta o puteţi vedea în filmul Savages, ce rulează în cinematografele […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.