5 actori de culoare premiaţi cu Oscar pentru rol principal

3

Există numeroşi actori afro-americani foarte talentaţi, dar foarte puţini se pot lăuda cu un premiu Oscar pentru rol principal. Sunt convins că fiecare dintre voi ştie să înşire câteva nume de actori de culoare fără să se gândească foarte mult. Dar câţi actori de culoare au luat premiul Oscar pentru rol principal ? Deşi pare greu de crezut, până în anul 2000 exista un singur câştigător. A urmat apoi o perioadă de „dezgheţ” concretizată în patru premii Oscar pentru rol principal în numai cinci ani. Nu mai dezgrop arhiva premiilor Oscar să văd exact şi câţi actori de culoare au fost nominalizaţi de-a lungul timpului la această categorie, cert este că până în prezent au fost numai cinci câştigători pentru roluri principale.
…and Oscar goes to…

Sidney Poitier

A fost primul actor afro-american care care a câştigat premiul Oscar pentru rol principal. Se întâmpla demult, în 1964. În Lilies of the Field, Sidney Poitier a interpretat rolul lui Homer Smith, un bărbat care reuşeşte să construiască o biserică pentru mai multe călugăriţe. Avea să rămână singurul actor de culoare cu această distincţie în secolul XX, celelalte venind în secolul XXI.

Denzel Washington

Este următorul în ordine cronologică. În 2002 Denzel câştiga premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal interpretându-l pe Alonzo Harris, un poliţist uns cu toate alifiile în The Training Day. El încearcă să înveţe toate trucurile de la şcoala vieţii un mai tânăr coleg, interpretat de Ethan Hawke.

Halle Berry

Anul 2002 a consemat o nouă premieră. Halle Berry a devenit prima actriţă afro-americană care a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal. Şi lucrurile nu s-au schimbat până în prezent. Distincţia i-a fost acordată pentru rolul Leticia Musgrove din Monster’s Ball.

Jamie Foxx

În 2005 Jamie Foxx primea premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal datorită prestaţiei excelente în filmul Ray. Actorul ni-l înfăţişa aşa cum a fost, cu bunele şi relele sale, pe Ray Charles.

Forest Whitaker

Ultimul actor de culoare care a luat premiul Oscar pentru rol principal este Forest Whitaker în 2007. Actorul a avut o creaţie excepţională în rolul dictatorului ugandez Idi Amin. Acum rămâne de văzut cine va fi al şaselea premiat şi dacă asta se va întâmpla în 2010 sau nu.

3 COMENTARII

  1. Denzel Washington rules!Este unul dintre preferatii mei si imi pare rau ca nu l-am mai vazut in ultima perioada in productii noi.Poate pe viitor…

  2. Forest Whitaker a fost magnific in “The Last King of Scotland”. Un alt film f bun cu el este Platoon din ’86.

  3. Morgan Freeman, un alt actor de culoare care imi place mult. Ar fi luat Oscarul in 1994 pentru rolul principal din The Shawshank Redemption, insa a fost eclipsat de geniala interpretare a lui Tom Hanks in Forrest Gump.. Tot in 1994, un alt artist nominalizat pentru cel mai bun actor intr-un rol principal in 1994 e John Travolta (caucasian) in Pulp Fiction. Mi se pare mie sau in ultimii ani tot mai putine nume ‘ super grele’ se bat la Oscar? De asemenea, Will Smith, nominalizat la Oscar pentru rolurile din Ali si The Pursuit of Happyness. Toate aceste filme le recomand cu mare caldura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.