L’enfant (2005)

3

L’enfant reprezină un nou succes al fraţilor belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne, scenarişti, regizori şi producători şi pentru această producţie. Realizat în stilul minimalist care i-a consacrat, filmul a obţinut numeroase distincţii dintre care cea mai importantă este Palme d’Or, venind ca o confirmare a talentului, dar şi a temelor de actualitate pe care fraţii Dardenne le abordează într-o manieră proprie. Revelaţia acestei producţii este Deborah Francois, o actriţă aflată la debut şi care avea în realitate exact aceeaşi vârstă cu personajul pe care îl interpreta la momentul realizării filmului. Nu trebuie uitat nici Jeremie Renier, actor cu suficientă experienţă până la L’enfant şi care face unul din cele mai bune roluri ale carierei.

lenfant 1 300x200 L’enfant (2005)

Bruno (20 de ani), interpretat de Jeremie Renier şi Sonia (18 ani), interpretată de Deborah Francois sunt doi adolescenţi care se iubesc, trăiesc clipa, fără a se gândi prea mult la ziua de mâine. Ei îşi duc existenţa de pe o zi pe alta şi reuşesc să supravieţuiască din furtişagurile lui Bruno. Viaţa lor se schimbă radical după ce Sonia rămâne însărcinată şi aduce pe lume un băieţel. Dacă tânăra începe să devină mai responsabilă, Bruno îşi vede nestingherit de găinăriile sale. Mai mult, el nu pare foarte ataşat de cel mic şi decide într-o zi să-l vândă pentru a face rost de bani, dar şi pentru a-i oferi copilului un viitor mai bun pe care el nu era capabil să îl realizeze. Când Sonia află acest lucru face o adevărată criză de nervi, iar Bruno este nevoit să înceapă o cursă contracronometru pentru recupararea copilului.

lenfant 2 300x203 L’enfant (2005)

Practic, mare parte din film este dus pe umerii celor două personaje. Ele se află într-o continuă mişcare, într-o stare permanentă de agitare, iar majoritatea scenelor au fost realizate pe străzi, fiind foarte puţine puţine secvenţe filmate în interior. De asemenea, nu există coloană sonoră în acest film, iar replicile nu sunt numeroase. Totuşi, filmul nu te lasă niciun moment să te plictiseşti, ci îţi oferă momente extrem de tensionate.
L’enfant este o producţie despre maturizare, despre asumarea responsabilităţilor şi de ce nu, despre iertare şi şansa unui nou început.

Vizionaţi trailer:

3 COMENTARII

  1. […] ieșită din comun pentru dragostea părintelui său. Filmul mi s-a părut că seamănă puțin cu L’enfant, un alt succes al celor doi cineaști poate și pentru că Jeremie Renier, eroul principal din acea […]

  2. […] dintre filmele fratilor Jean-Pierre si Luc Dardenne, si anume Rosetta (1999) si L’Enfant (2005), au castigat premiul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, urmat de foarte multe […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.