Websitestory (2010)

9

De când n-aţi mai văzut un film comercial ? Rectific. De când n-aţi mai văzut un film comercial românesc ? Producţiile autohtone apărute în ultima perioadă au avut pieptul plin de decoraţii, nu zic că este rău, dar parcă publicul şi-ar dori un film mai apropiat de gustul său decât de cel al criticilor. Acum se naşte o altă problemă. Că este dificil să faci un film care să placă tuturor spectatorilor. Aşa că este nevoie să ştii de la bun început cui te adresezi. Dan Chişu şi-a fixat ţinta: adolescenţii. E greu de crezut că acest film va fi urmărit de cei over 50 sau dacă îl vor vedea s-ar putea să nu-l înţeleagă. Însă, cei under 25 s-ar putea să-l aprecieze un pic mai mult. Cel puţin adolescenţii aflaţi în sala unde am văzut filmul au ieşit extaziaţi de la proiecţie, semn că publicul-ţintă nu a rămas fără reacţie.

websitestory 1 300x175 Websitestory (2010)

Laura (Crina Semciuc) şi Mira (Diana Gurscă) sunt două adolescente neînţelese şi aflate la vârsta marilor căutări, dar şi a marilor greşeli. După o noapte petrecută împreună într-un club şi în care a băut şi s-a drogat, Laura se trezeşte a doua zi, răvăşită complet, şi află o veste teribilă: Mira a murit. Cauza pare a fi un accident rutier, dar Laura ştie că prietena ei a fost ucisă intenţionat. Mai mult, ea cunoaşte şi identitatea celui care a omorât-o aşa că pune la cale un plan pentru a o răzbuna pe Mira. Evident, lucrurile de acest gen nu sunt foarte simple şi Laura are nevoie de ajutorul mai multor persoane pentru a-l duce la îndeplinire. Dar oare va reuşi ea să facă ce şi-a propus sau va renunţa în ultimul moment ?

websitestory 2 300x219 Websitestory (2010)

Filmul este interzis persoanelor sub 18 ani. Acum nu vă imaginaţi că sunt scene de nuditate care cereau acest lucru (sunt, dar nu acesta este motivul pentru care este interzis minorilor). Limbajul deosebit de colorat (dar deloc deplasat şi amplasat perfect în context) şi unele scene mai violente au făcut ca acest film să fie încadrat în această categorie. Interpretările actorilor sunt în regulă, cu un mare plus pentru Diana Gurscă, colosală în rolul Mirei. Îi veţi recunoaşte în câte o scenă pe Dragoş Bucur, Florin Piersic Jr şi Şerban Ionescu, care au acceptat să joace roluri mici fără nici un ban. Problema o reprezintă scenariul, lucru recunoscut de altfel şi de către Dan Chişu. Filmul este mai mult o improvizaţie din partea actorilor, care au urmărit un anumit fir narativ, dar care nu au avut respectat rigurozitatea unui scenariu ca la carte. Iar acest lucru se observă în anumite secvenţe, când câteva acţiuni nu sunt duse până la capăt sau altele sunt abandonate discret la un moment dat.

websitestory 3 300x219 Websitestory (2010)

Chiar dacă subiectul este unul dramatic, filmul are momente de umor foarte bun, câteva replici care stârnesc hohote de râs şi aplauze din partea spectatorilor. Totuşi, Dan Chişu a cam exagerat cu momentele de stand-up comedy din Cafe Deko, chiar dacă reuşite, parcă sunt cam multe în economia filmului. Dacă ar fi să caracterizez Websitestory în numai câteva cuvinte, aş spune că este filmul generaţiei „youtube”. Al celor care postează pe internet tot felul de filmuleţe, care se confesează online, care îşi fac planuri de viaţă tot acolo, care sunt nemulţumiţi de părinţi, profesori, etc şi care au astfel o modalitate de a arăta lumii că există şi că nu trebuie ignoraţi.

Indiferent dacă faci sau nu parte din generaţia „youtube”, dacă nu ai prejudecăţi şi ai o minte deschisă, te sfătuiesc să vezi acest film. Cine ştie, s-ar putea chiar să-ţi placă.

Vizionaţi trailer:

9 COMENTARII

  1. Fata cu creasta in cap, nu este cumva cea care isi cauta un partener pentru vineri seara, pe YouTube acum cativa ani?

  2. […] face şi… face mişto? Ei, se pare că un film da, căci pe cealaltă aventură a dînsului, “Websitestory“, n-am râvnit s-o urmăresc. Aşadar, de această dată, Ursul, vine să convingă publicul […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.