The Tunnel (2011)

3

“It could be close…”

 Prima producție care a hotărât să nu mai combată pirateria, ci şi-a propus să folosească reţelele de internet în avantajul său, “The Tunnel” este de-a dreptul original şi inedit prin modul de realizare, subiect şi modalitatea de mediatizare. Pe lângă opţiunea de a face donaţii care să-i sprijine proiectele, “The Tunnel” oferă fanilor posibilitatea neobişnuită de a se afilia filmului, mai exact şansa de a “cumpăra” oricare cadru al filmului, devenind astfel indirect “acţionar cu acte în regulă”. De asemenea neconvenţional: este primul film australian, distribuit legal pe cel mai însemnat mediu răspunzător de rata îngrijorătoare a pirateriei, ce permite descărcarea pe internet. Inovativ este impactul de după vizionare, dar mai ales interacţiunea implicită. Se mizează pe aceeaşi formulă: actori necunoscuţi (pentru realism), puşi într-o situaţie înfricoşătoare, momentele de groază prin care trec fiind surprinse pe camera cu care aceştia pornesc în investigarea unor fenomene promiţătoare pentru un subiect bun.

The Tunnel 2011 3 The Tunnel (2011)

Filmat în stilul mockumentary (subiect fictiv, prezentat în format documentar), pelicula aminteşte de altele turnate anterior [REC], Paranormal Activity, Blair Witch sau Cloverfield), însă este altceva. Dacă nu v-a prins acest stil, cel mai probabil nu va va plăcea nici filmul în discuţie. Sunteţi invitaţi totuşi să fiţi spectatori la o producție similară altora, dar totuşi diferită. Aparte sunt interviurile post-eveniment cu cei care au supravieţuit. Replicile acestora par a fi veridice şi denotă un realism crâncen, oferind senzația spectatorului că urmărește un documentar real. Subiectul solid, simplu şi liniar: o echipă de jurnalişti, hotărăşte să facă o investigaţie în tunelurile de sub oraşul Sydney, ca urmare a unor relatări conform cărora mai mulţi oameni fără adăpost au dispărut inexplicabil de aici. Guvernul pare a avea cunoştinţă de cele ce se întâmplă, însă alege să păstreze tăcerea, instigând oamenii de televiziune să pornească o anchetă proprie, fără a mai ţine cont de aprobări. În prima jumătate de oră facem cunoştinţă cu personajele, cu ideea lor de a face cercetări şi tot ce a fost premergător rezultatului final. Va las să aflaţi ce vor descoperi.

the tunnel frame 714681 460x195 The Tunnel (2011)

Suspansul vine ceva mai târziu și combinat cu momente adevărate de groază în rații moderate, se conturează exact ce ai așteptat: un thriller plin de dramatism și emoții puternice. Recunosc că mă gândeam undeva la început să renunț la vizionare, însă am continuat să aștept răbdătoare. Și bine am făcut. Ce a urmat după, a fost bine realizat și a izbutit să înspăimânte nu prin momente neapărat tensionate, cât prin acele scene din care deslușești cu greu imagini exacte, așteptându-te de fiecare dată să izbucnească ceva brusc. Am apreciat insistența realizatorilor de a cerceta cât mai bine evenimentele și nu personajele. În mod normal ai vrea să afli cât mai multe despre protagoniști, însă aici nu știi nimic mai mult decât relațiile construite de ei, pe plan profesional și asta este suficient. Sfârșitul îl știi încă de la început, însă este interesant de urmărit cum s-a ajuns la acest rezultat. Rămâi cu multe întrebări, dar tocmai asta este plusul ce ridică la cote mai mari pelicula. Grație campaniei inedite de promovare online, “The Tunnel” a adjudecat numeroase premii și nominalizări. Continuă să primească o recunoaștere intensă în circuitul festivalelor de renume. Vi-l recomand cu certitudinea ca va avea o recepție pozitivă.

Vizionați trailer:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.