The Sunset Limited (2011)

2

“Who’s gonna save your soul, Professor?”, m-am intrebat dupa ce am vazut The Sunset Limited si mi-l imaginam pe Samuel L. Jackson punand aceasta intrebare. Cu o anumita caldura umana si compasiune, sau mai bine zis cu o puternica implicare afectiva. The Sunset Limited este un film regizat de Tommy Lee Jones dupa o piesa de teatru semnata de Cormac McCarthy, care a scris si romanele The Road si No Country for Old Men, de unde au rezultat cele doua filme cu acelasi nume.

Filmul se deruleaza sub forma unui dialog continuu intre doua personaje: Black (Samuel L. Jackson) si White (Tommy Lee Jones). Actiunea are loc intr-o singura camera, astfel ca pelicula pare a fi o piesa de teatru transpusa cinematografic. Aflam ca Black il salvase pe White in timp ce acesta incercase sa se arunce in fata trenului Sunset Limited. Pornind de aici, Black incearca sa afle motivele care l-au impins pe White in fata trenului si incearca sa-l convinga ca viata merita traita, aducand argumente de origine religioasa. White (caruia Black i se adreseaza tot timpul cu “Professor”) este insa un ateu convins, astfel ca discutia dintre cei doi devine un adevarat duel al convingerilor lor profunde. Va reusi oare Black sa il convinga pe White sa gaseasca un motiv pentru a trai?

Filmul mi-a transmis un puternic sentiment de caldura umana, ambii actori intrand foarte bine in pielea personajelor si creand o puternica legatura intre ele. Legatura initiata intre cele doua personaje, faptul ca doi oameni diferiti pot sa comunice si fiecare sa vada ceva in ochii celuilalt, mi-a placut cel mai mult in film. Relatia se dezvolta printr-o discutie complexa, cadrele sunt filmate astfel incat trairile sa fie foarte bine reflectate in priviri, iar replicile sunt inteligente si au un umor specific. Filmul abordeaza doua teme importante, consecintele insingurarii oamenilor si pierderea valorilor fundamentale. Vizionarea lui necesita un efort de concentrare, fiind vorba de un dialog permanent. Va recomand sa vedeti acest film pentru jocul actorilor, problemele abordate si complexitatea trairilor.

Vizionati trailer:

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.