The Rite (2011)

2

Industria cinematografica a oferit mai multe productii decat erau necesare cu acelasi subviect deja carpit, fara a aduce ceva nou: exorcizarile. Este adevarat ca fascineaza, inspaimanta si ca mai ales, vinde. Problema producatorilor este ca nu stiu cand sa se opreasca. Nu vreau sa discretizez “The Rite”, suficiente fiind criticile nu tocmai pozitive ale celor insarcinati cu evaluarea filmelor. Pentru a se evita problemele pe traseu, pe drumul spre cinematografe, filmul a fost numit “Denial” (negarea). Nu este un film slab sau prost, insa atunci cand vezi pe afisul filmului gravat cu litere mari Anthony Hopkins, asteptarile celui ce urmeaza sa vada productia cresc exponential, fara o perspectiva matura ca poate totul este doar un siretlic de marketing.

“Ritualul” este inca un film bazat pe un roman ce se vrea a fi redarea experientelor reale ale lui Matt Baglio, fiind autorul ce a inspirat filmul cu cartea sa. Un tanar student la teologie Michael Kovak (Colin O’Donoghue, rolurile sale de pana acum fiind aparitii minore in seriale) are indoieli in legatura cu decizia sa de a deveni preot si este sceptic la dogmele religioase. Un profesor care crede in potentialul sau, il trimite la Vatican, unde il va cunoaste pe Părintele Lucas (sir Anthony Hopkins- o interpretare care nu dezamageste, insa nu ajuta filmul foarte mult). Acesta este un veteran in sedintele de exorcizare si incearca sa ii demonstreze scepticului Kovak existenta demonilor. Daca raul i se dezvaluie si lucrurile iau o turnura ce nu o mai poate controla, va face apel la singurul lucru ce il mai poate salva- credinta sa. Nu vreau sa ofer mai multe informatii, pentru ca imi doresc ca macar unele secvente sa surprinda.

Filmul este mai degraba thriller decat horror, titulatura ce doreste sa si-o atribuie neindreptatit. Este adevarat ca am tresarit la unele scene, insa mai degraba suspansul decat groaza au contribuit la crearea unei atmosfere demne de mentionat. Regizorul responsabil de film este cunoscut probabil pentru alte productii anterioare la care si-a adus contributia- “1408” sau “Derailer” ( tradus la noi “Fara control” cu Jennifer Anniston si Clive Owen.).

Problema cea mare la “The Rite” cred ca s-ar traduce in ezitare si incoerenta. Sunt cel putin doua secvente la care inca nu am gasit o explicatie…. Probabil nu am privit in profunzimea sa:P. Nu este un film de lepadat, insa luati-va masuri de precautie daca asteptarile voastre sunt ridicate.
Va urez totusi clasicul, vizionare placuta!

2 COMENTARII

  1. Eu unul, nu sunt amator de filme horror, prin urmare nu stiu cat o sa conteze parerea mea daca spun ca mi-a placut destul de mult filmul acesta. Dar fata de unele filme gen Saw 7, as spune ca are ceva peste.
    Anthony Hopkins in postura asta cred ca a facut tot ce a putut.
    In fine, filmul a reusit sa-mi faca pielea de gaina de cateva ori si apreciez acest lucru. Poate din cauza ca nu am vazut toate filmele cu exorcizari, poate din alte cauze, iar din partea lui Hopkins nu ne putem astepta la niste roluri ca binecunoscutul Hannibal Lecter, trebuie sa fim rezonabili, scenariul nu-i permite acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.