The Maltese Falcon (1941)

0

The Maltese Falcon este printre cele mai reușite și nu o spun doar eu, ci numeroși critici și specialiști care include această producție în topul celor bune filme din istorie. Avem de-a face cu o capodoperă a genului noir, regizată de legendarul John Huston, care își face debutul cu acest film. Și ce debut ! Tot el a lucrat și la scenariu, care are la bază romanul cu același nume al lui Dashiell Hammett. În rolul principal a fost distribuit Humphrey Bogart, nici nu s-ar fi putut alegere mai bună. Era un actor cunoscut până la acest film, jucase mai mult băieți răi și încă nu găsise rolul care să-I propulseze în elită. The Maltese Falcon și High Sierra, ambele lansate în același an, l-au impus ca un actor de forță, iar un an mai târziu juca în Casablanca, probabil cea mai cunoscută producție a sa, după care au urmat și alte roluri importante, totul culminând cu The African Queen, filmul care avea să-I aducă singurul Oscar din carieră, în 1951.

maltese falcon 1 460x362 The Maltese Falcon (1941)

Detectivul Sam Spade (Humphrey Bogart) este angajat de către Brigid să verifice un bărbat misterios. Spade îi deleagă această sarcină partenerului său, care nu are timp să-și facă vreo idee despre acest caz pentru că este ucis. Detectivul încearcă să afle cine l-a omorât pe colegul său, dar în același timp vrea să se lămurească ce este cu Brigid și ce urmărește aceasta. Femeia îi spune numeroase minciuni, încearcă să-l păcălească, iar el trebuie să discearnă ce este adevărat și ce nu. Apariția unor personaje periculoase o determină pe femeie să-i ceară ajutorul lui Sam și să-i spună mai multe decât și-ar fi dorit. Ținta lui Brigid și a celorlalți este o misterioasă statuetă numită “șoimul maltez”. Spade devine și el brusc interesat de aceasta. În tot acest timp, el are pe urme și poliția, care îl consider suspect de moartea partenerului său.

maltese falcon 2 460x338 The Maltese Falcon (1941)

Deși debutant, John Huston nu a lăsat nimic la voia întâmplării. S-a ținut cu strictețe de scenariu, nu a modificat nimic, iar scenelor cheie le-a alocat zile întregi pentru filmare deși acestea aveau sub zece minute. E un film plin de mister, de răsturnări de situație, lucrurile complicându-se și încurcându-se pe măsură ce
După succesul înregistrat producătorii au dorit să facă și o continuare, John Huston își dăduse acordul să regizeze și noul film și să scrie și scenariul. Producția urma să-l aibă în centrul tot pe Sam Spade, dar scriitorul Dashiell Hammett a refuzat să le dea drepturile asupra acestui personaj. Până la urmă filmul s-a făcut, dar fără Spade și fără succesul înregistrat de producția din 1941.
The Maltese Falcon este un film plin de mister, cu răsturnări spectaculoase, lucrurile complicându-se și încurcându-se pe măsură ce povestea avansează. Toate ițele se vor descurca într-un final emoționant, tensionat și memorabil.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.