Sleeping Beauty (2011)

5

Toată lumea a auzit de celebra poveste cu frumoasa adormită. Ei bine, acest film nu are nicio legătură cu basmul și nici nu este un film pentru copii. Pare mai degrabă realizat pentru tații lor atât datorită subiectului, cât și numeroaselor scene de nuditate din partea lui Emily Browning (cele mai multe), dar și a altor tinere. Este realizat de Julia Leigh, o australiancă aflată la debutul în regie, care a avut norocul să fie selecționată la ediția 2011 a Festivalului de Film de la Cannes. Nu a obținut niciun premiu, dar simpla nominalizare la un asemenea festival i-a adus foarte multă publicitate. Parte din atmosfera producției m-a dus cu gândul la Eyes Wide Shut al lui Stanley Kubrick, la practicile sexuale prezentate acolo, dar lucrurile nu se întâmplă chiar ca în filmul cu Tom Cruise și Nicole Kidman.

sleeping beauty 11 460x247 Sleeping Beauty (2011)

Lucy (Emily Browning) este o tânără studentă care are tot felul de slujbe mai mult sau mai puțin ciudate. Este cobai pentru un experiment medical, fotocopiază documente la o firmă, chelneriță într-un mic restaurant, seara agață bărbați într-un bar. Are grijă de un tânăr cam debusolat pe care îl vizitează regulat și care este atras de ea, dar Lucy nu dă semne că ar avea și ea aceleași sentimente. Într-o zi dă curs unui anunț prin intermediul căruia erau căutate tinere cu aspect fizic plăcut. Se prezintă la casting, este măsurată din cap până în picioare de o femeie severă și i se dă de înțeles că dacă la început responsabilitățile sale nu vor fi prea mari, cu timpul are posibilitatea de a avansa și implicit de a câștiga sume și mai mari de bani. Treptat, se vede prinsă într-un joc erotic periculos, dar curiozitatea o îndeamnă să meargă până la capăt, cu orice risc.

sleeping beauty 2 460x255 Sleeping Beauty (2011)

Filmul este destul de lent, nu are coloană sonoră, personajele sunt destul de schematice, nu prea reușesc să te atragă, să te implici emoțional în povestea lor. Nuditatea îți ține atenția trează, dar până la un punct când tinde să devină plictisitoare. Are câteva scene care mi s-au părut dezgustătoare, nu vreau să vă dezvălui despre ce este vorba, dacă aveți răbdare să-l urmăriți până la capăt le veți observa și voi și un final destul de șocant nu atât prin ceea ce se întâmplă, ci prin modul cum se întâmplă. Nu are numai lucruri negative, te cucerește cu imagini superbe și cu câteva metafore amplasate în punctele cheie. Dar, una peste alta, este un film greoi și nu foarte ușor de digerat.

Vizionați trailer:

5 COMENTARII

  1. Nu mi se pare ca filmul proslaveste prostitutia si nici ca banii ar fi motivatia principala pentru fată.

  2. […] Sleeping Beauty (regia: Julia Leigh) – nominalizat in competitia oficiala de la Cannes 2011, iar Emily Browning a luat premiul pentru Cea mai buna actrita la Festivalul de la Hamptons 2011 […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.