Retreat (2011)

0

“I’m gonna tell you something, and you’re gonna listen. There’s been an outbreak. A global pandemic that started in South America.It’s a highly contagious airborne virus that attacks respiratory systems..It’s fatal and it’s spreading rapidly.”

Producție britanică independentă, “Retreat” este un thriller psihologic cu mult “tupeu”, unul dintre acele filme care strânge nu mai mult de trei actori în distribuție și speră să facă rabat de la regulă, câștigând astfel un public mai pretențios. Deși a riscat să se prezinte cu o distribuție restrânsă și s-a lansat cu un regizor debutant, filmul a fost onorat cu cronici pozitive din partea criticii. În pofida plusurilor care o recomandă, pelicula nu va fi placul multora celor care aleg să o urmărească, ritmul deloc alert, făcând să se renunțe la vizionare înainte de punctul culminant. Turnat pe parcursul a doar două luni în intervalul septembrie- octombrie 2010, într-una din casele unuia dintre producători, filmul va părea mai degrabă unul slab, însă recomandarea mea sinceră este să așteptați răbdători.

Retreat 1 460x211 Retreat (2011)

Ca o ultimă soluție pentru a-și reclădi mariajul șubrezit, cuplul Kate- Martin hotărăște ca pentru un final de săptămână, să se întoarcă la primele locuri unde au petrecut începutul căsniciei lor. O insulă nepopulată undeva în Scoția, izolată de restul lumii, reprezintă locul ideal pentru ca cei doi să se regăsească. Trecând peste problemele cu generatorul, vremea mohorâtă și lipsa de comunicare cu exteriorul, totul pare a fi în regulă. O relație deja  fragilă, riscă să fie condamnată de apariția unui rănit pe coasta insulei. Aceștia hotărăsc să-i acorde îngrijiri, însă declarațiile acestuia, un militar rănit, anulează speranța că cei doi să scape cu viață. Izolarea lor cu un străin între pereții cabanei, este în aparență o decizie crucială  dar mai ales vitală, pentru că se pare, în lume a izbucnit o pandemie mortală. Mai departe lucrurile avansează greoi dar sigur, către un final ce nu poate fi anticipat.

retreat 3 460x258 Retreat (2011)

Un thriller îngrijit, precaut, un pic prea scurt și cu un deznodământ brusc, “Retreat” câștigă prin simplitate și o proporție semnficativă (deși redusă) de originalitate. Distribuția a suferit modificări, astfel că rolul lui Martin fusese creat pentru Jason Isaacs  și cel al misteriosului Jack pentru David Tennant. Cillian Murphy este un actor care începe să-și construiască o carieră bine susținută în industria filmului, rolul adjudecat în Inception, întărindu-i actingul. Moderat în interpretarea sa, l-aș fi dori ceva mai implicat. Ajutat de Thandie Newton (un pic moderată) și de o interpretare minuțioasă a instabilului Jack (Jamie Bell, după proiectul Jane Eyre), filmul nu se remarcă în mod deosebit, însă cu siguranță este o experiență singulară. Finalul nu lasă loc de interpretări și nu te lasă să-ți tragi suflul necesar de după mărturisirile declarate, însă asta m-a determinat să apreciez ineditul. Îți place…  sau nu.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.