Reconstituirea (1968)

0

Ce poate sa rezulte din reconstituirea unui scandal provocat de doi tineri? Lucian Pintilie ofera un raspuns magistral la aceasta intrebare, realizand un film terifiant si dur, in care realul se imbina cu absurdul pana la un punct extrem. Ce inseamna de fapt “vina” si cat de scump pot fi platite unele fapte? Si cine iti da dreptul sa ii umilesti pe ceilalti? Statul, sistemul politic, sau, pur si simplu, dorinta de a face exces de zel ca sa ii multumesti pe reprezentantii unei societati comuniste?

reconstituirea2 460x324 Reconstituirea (1968)

Reconstituirea  porneste de la nuvela cu acelasi nume scrisa de Horia Patrascu si are ca subiect consecintele unui scandal provocat de doi tineri: Vuica (George Mihaita) si Ripu (Vladimir Gaitan). Intr-o seara, acestia s-au imbatat, l-au lovit pe chelnerul localului in care se aflau si au distrus o baraca. Filmul incepe in momentul in care cei doi tineri, alaturi de un procuror (George Constantin), un profesor (Emil Botta) si un politist (Ernest Maftei) sosesc la locul in care a avut loc incidentul. Celor doi tineri li se cere sa reconstituie ceea ce s-a intamplat in seara respective, toate aceste evenimente fiind filmate. Trebuie sa cante, sa reactioneze asa cum au facut-o atunci, Ripu trebuie sa se bata din nou cu chelnerul si apoi sa darame iar baraca. Tot acest proces va duce la un deznodamant nebanuit.

reconstituirea3 460x334 Reconstituirea (1968)

Reconstituirea este un film foarte bun pentru ca abordeaza intr-un mod special destinul individului din perspectiva unor forte exterioare (in cazul de fata, fortele de ordine, instrumente ale unui stat totalitar). Dar ceea ce este si mai interesant consta in faptul ca toata aceasta reconstituire, gandita sub forma unei corectii, devine un proces care raneste si umileste niste oameni tineri, le fura inocenta si visele, schimbandu-le total destinele. Dupa ce vezi finalul filmului, nu mai ai replica, pentru ca totul este atat de amar si de absurd, incat lucrurile isi pierd orice sens. Interpretat ca o satira la adresa comunismului, filmul pune multe intrebari care raman fara raspuns, inspira un sentiment de revolta si idea ca raul este omniprezent atat ca indiferenta fata de ceilalti, cat si ca un instrument prin care societatea actioneaza pentru a-i stapani pe cei insubordonati, care indraznesc sa vada lucrurile altfel si traiesc cu iluzia ca sunt liberi. Probabil ca aceasta ar fi intrebarea esentiala: Ce e libertatea? Pana la urma, Reconstituirea lui Lucian Pintilie este un strigat puternic si disperat catre lume. Si mai ales, un strigat liber. Iar replica lui George Mihaita de la final spune tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.