Rambo (1982), (1985) şi (1988)

1

Probabil Rambo nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este faimosul erou american, extrem de curajos, care nu reuşeşte să se adapteze în lumea reală, dar se simte ca peştele în apă în zonele de conflict. Acum nu ştiu dacă ne putem imagina un alt actor în afara lui Sylvester Stallone care să dea viaţă lui Rambo. Totuşi, au fost mai multe încercări ale producătorilor de a găsi persoana potrivită până s-au oprit la interpretul lui Rocky. Au refuzat pe rând John Travolta, Dustin Hoffman, Al Pacino, Nick Nolte, Michael Douglas. În cele din urmă, pentru 3,5 milioane de dolari, Sylvester Stallone a acceptat să joace în primul Rambo. Restul a venit de la sine. Partea a doua, a treia, a patra şi nu m-ar mira să apară şi cea de-a cincea. Pentru că John Rambo nu iese niciodată la pensie.

Rambo: First Blood (1982)

Este socotit cel mai bun film al seriei şi apare într-un moment când producţiile care aveau ca temă războiul din Vietnam erau la modă. John Rambo este un erou de război, decorat de autorităţile americane pentru curajul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă. Ca şi alţi veterani, el nu-şi găseşte locul în societatea americană şi trăieşte aproape ca un pustnic. La un moment dat, paşii îl poartă într-un orăşel american, iar Rambo intră în conflict cu şeriful local, om care probabil se plictisea prea mult şi avea nevoie de acţiune să iasă din banalul cotidian. Tratat ca un infractor, Rambo este arestat de şerif, căutându-i-se nod în papură. Atunci eroul nostru vede negru în faţa ochilor, evadează şi se ascunde în munţii din apropierea orăşelului. Căutat de oamenii legii, Rambo trebuie să se lupte cu mâinile goale împotriva poliţiştilor-atacatori. Pentru că situaţia scăpase demult de sub control, în zonă este chemat colonelul Sam Trautman, fostul comandant al lui Rambo în Vietnam, singurul care îl poate înţelege şi calma pe vestitul războinic.

rambo 1 Rambo (1982), (1985) şi (1988)

Rambo: First Blood II (1985)

Poate cel mai vizionat film al seriei şi cel mai violent din această trilogie. America are din nou nevoie de Rambo, iar el trebuie să plece într-o nouă misiune, de această dată una care nu implică riscuri, cel puţin aşa i s-a spus. Convins cu greu de colonelul Sam Trautman, Rambo acceptă să se reîntoarcă în Vietnam. Obiectivul său era de a fotografia lagărele de prizonieri din Vietnam şi să revină la bază. Rambo va descoperi că sunt mai mulţi deţinuţi în viaţă în lagărele respective şi nu va mai ţine cont de ordinele primite. Chiar dacă i s-a transmis să nu salveze prizonierii, Rambo va porni un război singur împotriva tuturor duşmanilor. A rezultat una dintre cele mai sângeroase lupte văzute până atunci pe marele ecran.

rambo 2 Rambo (1982), (1985) şi (1988)

Rambo III (1988)

Şi pentru că recordurile sunt făcute să fie depăşite, Rambo III a intrat în Cartea Recordurilor ca cel mai sângeros film făcut până în acea perioadă, cu peste 100 de morţi şi peste 200 de acte de violenţă. De această dată, scena conflictului este Afganistanul şi lupta împotriva ruşilor. Cu greu ar fi fost convins Rambo să intre din nou în luptă şi să ia parte la un război care nu este al lui. Poate pentru un singur om ar fi mers Rambo până în pânzele albe: colonelul Sam Trautman. Atunci când află că fostul său comandant din Vietnam a fost prins în Afganistan, războinicul pune la cale un plan pentru eliberarea prietenului şi mentorului său. Încă o dată, nimeni şi nimic nu-l poate opri pe John Rambo de la atingerea scopului său.

rambo 3 300x190 Rambo (1982), (1985) şi (1988)

Sylvester Stallone a devenit sinonim cu două personaje emblematice ale cinematografiei mondiale: Rocky şi Rambo. Cred că nu există iubitor de film din anii 80 şi 90 care să nu fi văzut măcar un film dintr-una din aceste serii. Nu ştiu ce impact ar avea acum Rambo din anii 80 asupra tinerilor din generaţia 2000 care au văzut zeci de filme mai de acţiune decât cele trei enumerate mai sus (deh, avantajul tehnologiei). Poate fi considerat demodat, expirat sau cum vreţi să-i spuneţi. E greu să fie însă ignorat atât personajul, cât şi interpretul său, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea filmelor de acţiune.

Vizionaţi trailer Rambo: First Blood (1982)

Vizionaţi trailer Rambo: Rambo: First Blood II (1985)

Vizionaţi trailer Rambo III (1988)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.