Jovi: “The Machinist” (2004)

10

284474l 580x400 n 7365aeb41 200x300 Jovi: The Machinist (2004)Actori: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh

“The Machinist” este un film care surprinde pe mai multe planuri: in primul rand, prin interpretare, Christian Bale reusind unul dintre cele mai bune roluri ale sale, printr-un realism ridicat si extrem de provocator si dur, slabind pentru acest film foarte mult – 30 de kilograme – pentru a intra in pielea personajului, fara prea multe efecte de machiaj (il vedem in fiecare scena, cum isi dezvaluie lipsa totala de “carne” si muschii inexistenti). In al doilea rand, filmul impresioneaza printr-un scenariu incredibil, insa realist – un om face intr-o zi o greseala grava: cum resimte el aceasta greseala si prin ce proces de constiinta, resimtit foarte mult si in plan fizic, trece?

Personajul dramatic este Trevor Reznik, interpretat de Bale, un simplu muncitor care are o mare problema: nu mai poate dormi de un an, lucru pe care nu il stie decat el si prietena lui prostituata, insa care are urmari grave asupra aspectului sau fizic: a slabit foarte mult, nu i se mai vad decat coastele, cearcanele sunt din ce in ce mai vizibile, iar capacitatea sa de coordon600full the machinist photo 225x300 Jovi: The Machinist (2004)are este deteriorata. Ceea ce il determina sa fie cauza unui accident la munca, unde un coleg isi pierde mana la un utilaj greu. Avand in vedere starea sa fizica, dar si mentala, accidentul la care a contribuit, dar si faptul ca da vina pe un coleg de munca inexistent, colegii incep sa comploteze impotriva sa pentru a-l indeparta. Adaugandu-se la acestea biletele gasite pe frigiderul sau, care infatiseaza un joc de “spanzuratoare” cu un mesaj care asteapta sa fie dezlegat, el vrea sa descopere ceea ce i se intampla, cauza tuturor lucrurilor. Numai ca nici el nu vrea sa descopere cu adevarat cauzele nesomnului si comportamentului sau. Intoarcerea in trecut este insa inevitabila.

Este un film care poate fin incadrat cu greu intr-un anumit tipar sau categorie: este si drama, si film de groaza, si un thriller reusit, pe deasupra un film de un suspans rar, ale carui necunoscute nu pot fi deslusite decat un ultimul cadru al acestuia. Si asta nu ne face decat sa ne determine sa urmarim atent fiecare scena, fiecare cuvant, care sunt elementele prin care putem dezlega misterul acestui labirint al mintii personajului, labirint in care s-a bagat singur, de bunavoie si din care nu mai vrea sa iasa. Sau..”cum poti sa te trezesti dintr-un cosmar daca nu dormi?”

Trailer:

10 COMENTARII

  1. “The Machinist” este un film care te pune pe ganduri, printr-o psihologie bine conturata, si o actiune care tine spectatorul in suspans. Christian Bale are un rol surprinzator, dar si mai surprinzator e faptul ca a acceptat sa slabeasca 30 de kg pentru a intra in pielea personajului. Cu siguranta este cel mai greu si cel mai bun film al sau, meritand sa fie aclamat pentru aceasta realizare artistica. Conceptia “plotu-ului” este excelenta, pentru aceasta productie am doar cuvinte de lauda, si bineinteles, il recomand tuturor, indiferent de genul preferat. E un film care nu trebuie ratat!

  2. am revăzut, recent, Maşinistul (profitând de “amabilitatea” celor de la Esquire). N-am mai rămas la fel de impresionat ca prima dată, însă modul în care Brad Anderson a reuşit să prezinte o poveste destul de simplă m-a determinat să caut pe internet şi alte filme ale acestuia. N-am găsit foarte multe. În ultimii ani, pare că şi-a irosit talentul în lumea televiziunii. Ceea ce nu mă face decât să aştept cu nerăbdare cel mai nou film al său, anunţat pentru anul acesta: All Lost Souls.

  3. am facut rost de ea.multumesc oricum…am vazut filmul si mi-a dat de gandit pt ca si eu am probleme cu somnul.nu asa mari ca personjul din film dar e destul de aiurea

  4. o idee mai veche : sa se faca un film numai cu finalul unor filme la care te uiti ca prostu si te lumineaza ei la sfarsit, filmul asta ar fi pe locul 1. Nu e foarte prost dar incepi sa te plictisesti, asa cum ziceam il salveaza finalul cu “morala”.

    andreiS, poate ai ceva pe constiinta ?!

  5. […] on 7th Street” este un thriller apocaliptic, regizat de acelaşi om care s-a ocupat de “The Machinist” şi “Transsiberian“, Brad Anderson. Are o distribuţie faină formată din […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.