Pride & Prejudice (2005)

3

Realizat după romanul omonim  scris de Jane Austen, în viziunea mea, Pride & Prejudice este unul dintre puținele filme inspirate după cărți care reușesc să transmită aproape la fel de mult ca și cartea.  Recunosc, prima dată am văzut filmul, apoi am citit cartea și apoi m-am mai uitat încă o dată la film. Apoi încă o dată…J. Sunt o cititoare pasionată, dar cu toate astea Jane Austen nu se numără neapărat printre preferatele mele, motiv pentru care nu fusesem prea curioasă de Mândrie și Prejudectă. Dar pelicula a reușit să-mi trezească interesul, ba chiar m-a făcut să mă ”îndrăgostesc iremediabil” de povestea de dragoste dintre Mr. Darcy și Elizabeth (între noi fie vorba, mai mult de Mr. Darcy :P)

pride prejudice 2005 1024x768 527565 460x291 Pride & Prejudice (2005)

Într-o Anglie de început de secol XIX, Elizabeth Bennet (Keira Knightley) îl întâlnește pe Mr. Dracy (Mathew Macfadyen, absolut uimitor în acest rol). Ea provine dintr-o numeroasă familie din clasa socială modestă, care nu are nici un urmaș de parte bărbătească, ci doar cinci fete de măritat, deci în concluzie nu poate spera la o zestre prea mare. El a moștenit mai mult decât ar avea nevoie, dar este singur și rece. Ea cultivată și controversată într-o perioadă în care femeile nu aveau foarte multe drepturi și privilegii, nu se teme să-i țină piept și să-i înfrunte cuvântul. Amândoi tineri, frumoși și visători, dar și la fel de mândri și cu principii greu de zdruncinat…  Dacă va reuși dragostea lor să răzbată peste orgoliu, clase sociale, distanță și geloziile celor din jur este probabil de la sine înțeles. Dar modul și felul cum ajung într-un final să se aprecieze este cel care aduce farmec.

pride prejudice original 460x258 Pride & Prejudice (2005)

Un film romantic care transmite emoții puternice, fără să vedem totuși nici măcar un sărut (emblema care încununează toate poveștile de dragoste) pe ecran. Chiar dacă de data aceasta nu o să avem parte de o astfel de scenă între cei doi protagoniști,Elizabeth și Mr.Darcy, acest detaliu nu va știrbi din intensitatea filmului.

pride and prejudice 2 460x344 Pride & Prejudice (2005)

Dacă mi-am permis să ofer atât de multe detalii este deoarece povestea este arhicunoscută, ecranizările vorbind de la sine: 1940, 1980, 1995 (unde rolul lui Mr. Darcy este interpretat de Colin Firth, laureatul Oscarului pentru The Kings Speech) și încă multe altele mai puțin cunoscute publicului larg. Dar această ecranizare din 2005 este după părerea mea cea mai valoroasă. Și nu doar pentru că este cea mai recentă, ori cu actori cunoscuți, ci pentru că surprinde spiritul epocii într-un mod eficient și atrăgător, aducând în plus și un iz de umor.

prideand06 Pride & Prejudice (2005)

Alte ecranizări după romane de Jane Austen ar fi: Sense & Sensibility din 1995 cu Kate Winslet și Hugh Grant și Emma din 1996 cu Gwyneth Paltrow.

Vizionați trailer:

3 COMENTARII

  1. […] la suflet pe actriță, în trecut colaborând cu aceasta la alte două producții: Atonement și Pride & Prejudice. Filmările vor avea loc în Marea Britanie și Rusia, iar cel care se ocupă de adaptarea […]

  2. […] Pride and Prejudice (2005) – [Nominalizat la 4 Premii […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.