Fratii Dardenne vin in Romania cu Le Gamin au Velo

0

dardennes1 460x260 Fratii Dardenne vin in Romania cu Le Gamin au Velo

In data de 5 martie 2012, regizorii belgieni Jean-Pierre si Luc Dardenne vor fi prezenti la Bucuresti pentru avanpremiera celui mai recent film al lor, Le Gamin au Velo / The Kid with a Bike. Proiectia speciala din 5 martie va avea loc la cinema Studio, iar lungmetrajul va intra in cinematografe din 9 martie, distribuit de Independenta Film. Le Gamin au Velo, al optulea lungmetraj de fictiune realizat de fratii Dardenne, a avut premiera oficiala la Festivalul de la Cannes 2011, in cadrul competitiei internationale, si a fost rasplatit cu Marele premiu al juriului. Filmul ii are in rolurile principale pe Cecile de France, Thomas Doret si Jeremie Renier. Pelicula il are in centru pe Cyril (Thomas Doret), un baiat de aproape 12 ani ce incearca cu disperare sa isi regaseasca tatal care il abandonase intr-un camin de orfani. Baiatul o intalneste din intamplare pe Samantha (Cecile de France), proprietara unui salon de coafura din oras, care incearca sa il ajute. Intre cei doi se dezvolta o legatura frumoasa. Le Gamin au Velo a castigat premiul pentrul Cel mai bun scenariu la European Film Awards 2011, iar Thomas Doret a luat de curand Premiul Les Magritte du cinema pentru Cea mai buna speranta masculina.

dardenne gamin1 460x305 Fratii Dardenne vin in Romania cu Le Gamin au Velo

Doua dintre filmele fratilor Jean-Pierre si Luc Dardenne, si anume Rosetta (1999) si L’Enfant (2005), au castigat premiul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, urmat de foarte multe distinctii la festivaluri internationale de renume. Alte doua filme regizate de fratii Dardenne, Le Fils si Le Silence de Lorna, au castigat de asemenea diverse premii la Cannes. Fratii Dardenne au influentat puternic si cinematografia romaneasca de astazi, colaborand cu regizorii Corneliu Porumboiu si Cristian Mungiu. In 2006, la Cannes, cei doi regizori belgieni i-au inmanat premiul Camera d’Or lui Cristian Porumboiu pentru filmul A fost sau n-a fost?, iar compania lor de productie, Les Films Du Fleuve, coproduce cel mai recent lungmetraj al lui Cristian Mungiu, Provizoriu / Beyond the Hills.

l enfant 592x299 460x232 Fratii Dardenne vin in Romania cu Le Gamin au Velo

Fratii Dardenne sunt foarte apreciati de critici pentru stilul lor realist si profund umanist. Evenimentul din Bucuresti este organizat de Delegatia Valonia – Bruxelles la Bucuresti, cu ocazia celor zece ani de prezenta si activitate in Romania, iar fratii Jean-Pierre si Luc Dardenne sunt considerati cei mai buni ambasadori ai cinematografiei belgiene francofone si ai legaturii stranse cu cinematografia romaneasca.

sursa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.