Only Lovers Left Alive (2013)

0

După o pauză de patru ani de la ultimul său film, Jim Jarmusch a revenit în 2013 în atenția criticilor și a publicului cu o nouă producție: Only Lovers Left Alive. De această dată, regizorul ne introduce în misterioasa lume a vampirilor, una mai profundă și mai întunecată decât ne este arătată în Twilight, de exemplu. Adică, principala grijă a vampirilor în zilele noastre este cum să facă rost de sânge. Nu prea mai merge să omori lumea pe stradă, nu mai suntem în Evul Mediu, ce faci cu cadavrele apoi, apar investigatorii și se ivesc felul de alte probleme. Așa că pentru a supraviețui trebuie să se aprovizioneze constant cu sânge, dar nu orice fel de sânge,ci unul de calitate, care nu este infectat și asta chiar nu este o treabă ușoară.
Only Lovers Left Alive a fost nominalizat la Festivalul de la Cannes 2013.

only lovers 1 460x301 Only Lovers Left Alive (2013)

Filmul îi are în prim-plan pe Adam (Tom Hiddleston) și Eve (Tilda Swinton). Cei doi formează un cuplu de sute de ani, cel puțin, dar în prezent nu mai locuiesc împreună. Mai mult, sunt chiar pe continente diferite. Cu toate acestea țin legătura constant. El este un artist talentat, căruia îi place să compună mai mult muzică pentru înmormântări, este deprimat, supărat pe tot ceea ce-l înconjoară și poate de aceea are nevoie de spațiu pentru a-și finaliza în liniște creațiile. Adam și Eve sunt nevoiți să se reunească după ce au aflat că Ava (Mia Wasikowska) sora ei a dat de urma lor și vine să-i vadă la locuința unde stătea el. Cei trei aveau niște probleme rămase nerezolvate de mulți, mulți ani, Adam și Eve încă îi purtau pică pentru ceea ce făcuse cândva. Aveau să afle că lucrurile nu se schimbaseră prea mult, că Ava rămăsese aceeași fire problematică și că era capabilă să bage în bucluc și niște vampiri cu experiență de viață.

only lovers 2 460x258 Only Lovers Left Alive (2013)

Only Lovers Left Alive poartă pecetea inconfundabilă a lui Jim Jarmusch. Ca în mai toate filmele sale și aici ritmul este unul lent, dialogurile puține, personajele cam cât ar încăpea într-o piesă de teatru și foarte puțină acțiune. Ai putea spune că nu se întâmplă mare lucru în film și că la un alt regizor subiectul ar fi fost tratat într-un scurtmetraj. Dar la Jarmusch este foarte importantă atmosfera și dacă aceasta reușește să te prindă, vei rezista până la sfârșit. Dacă nu, slabe șanse. Oricum, Only Lovers Left Alive este o poveste originală, care reușește să stea departe de toate clișeele filmelor cu vampiri. Probabil nu avem de-a face cu cel mai bun film al lui Jarmusch, dar Only Lovers Left Alive nu este de ocolit mai ales dacă îți place și ești familiarizat cu stilul regizorului.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.