Martha Marcy May Marlene (2011)

1

În a patra zi a Festivalului Internațional de film București am avut parte de data aceata de surprize plăcute. Documentarul despre Stanley Kubrick ,,Stanley Kubrick : A Life în Pictures”, în care ne este prezentat modul de viață și cariera remarcabilului regizor, este produs de Jan Harlan, invitat de onoare al festivalului și în același timp șeful juriului din anul acesta. Filmul a fost proiectat în premieră în România în data de 22 martie. După această peliculă, am urmărit o dramă zguduitoare, în care am tot oscilat între a crede dacă întradevăr este una dintre gemenele Olsen sau nu și da, am aflat că este sora lor mai mică Elizabeth care are un joc actoricesc de excepție. Martha Marcy May Marlene este debutul în cinema al lui Sean Durkin care anul trecut a primit Premiul de Regie Sundance 2011 și a fost selecționat și la Cannes, în cadrul secțiunii ,,Un certain regard”.

martha marcy may marlene image 460x194 Martha Marcy May Marlene (2011)

Nu avea cum să fie altfel decât un film psihologic ca majoritatea celor alese pentru competiție, care urmărește povestea unei tinere cu mai multe identități. Ea este întâi Martha, apoi pe parcursul filmului este și Marcy May sau Marlene. Acest lucru se justifică prin etapele prin care ea a trecut de-a lungul vieții și poate în drumul ei către degradare sau iluminare. De asemenea și datorită faptului că face foarte greu distincția dintre amintirile ei și realitate. Povestea se petrece pe două planuri temporale care alternează și care te induce în eroare de multe ori până când îi pricepi ritmul și scopul. Conjuncturile și oamenii se schimbă aproape de la scenă la scenă pentru a aduce explicații pentru prezent sau pentru a produce efectul de antiteză sau de cauza-efect. Foarte interesant expus, nu foarte atractiv (sala era destul de săracă în spectatori), dar care totuși te ține într-un suspans nu prea justificat. Coloana sonoră sau efectele speciale sunt sărace, însă am remarcat niște cadre foarte frumos filmate.

martha 21 460x192 Martha Marcy May Marlene (2011)

Nu mi-a fost foarte clar de la început ce anume îi produce această depresie protagonistei dar se pare că se explică din faptul că intrase într-o sectă ciudată din care reușise să scape la timp. Din cauza acestei secte reușește să își schimbe credințele religioase și să aibă altă gândire și aspirație spirituală, fapt ce nu o putea lăsa să mai ducă o viață normală alături de ceilalți în societate pentru că începe să dezvolte episioade de paranoia și de frică. Încă am rămas puțin confuză în privința sfârșitului și veți înțelege de ce dacă vedeți filmul. Are un final deschis, ușor terifiant, dar merită văzut cu siguranță.

Vizionați trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.