Lone Survivor (2013)

0

Filmul spune povestea unei misiuni a militarilor americani de prindere a unuia dintre liderii talibanilor, care pe hârtie arăta foarte bine, dar la fața locului s-a dovedit a fi mult mai dificilă decât se anunța. Regizorul Peter Berg (Battleship) și-a dorit foarte mult să aducă această poveste pe marele ecran. El a citit cartea lui Marcus Lettrell, liderul echipei plecate pe urmele talibanului respectiv, și încă din 2007 a vrut să o transpună în film. Lucrurile nu au fost deloc ușoare și de-abia după cinci ani a putut începe filmările, care au durat 42 de zile și au fost realizate în New Mexico. Lansarea lui Lone Survivor a avut loc la finalul anului trecut în SUA, în timp ce în restul lumii premiera este programată în 2014. Filmul are chiar și două nominalizări la Oscar, pentru categorii tehnice.

lone survivor 2 460x258 Lone Survivor (2013)

Militarii americani din Afganistan se pregătesc în 2005 de o nouă misiune. O echipă de patru persoane, condusă de Marcus Lettrell (Mark Wahlberg), din fac parte Michael Murphy (Taylor Kitsch), Danny Dietz (Emile Hirsch) și Matt Axelson (Ben Foster) este trimisă în misiune pentru uciderea lui Ahmad Shahd, unul dintre liderii talibanilor. Planul începe să meargă prost din momentul în care se întâlnesc în pădure cu un cioban și doi copii. Marcus Lettrell decide să nu-i omoare, ba mai mult să-i lase să plece, știind că în momentul în acest aceștia vor ajunge în sat îi vor anunța pe talibani. Militarii și-au dat seama că misiunea lor este compromisă și au hotărât să meargă spre vârful muntelui de unde pot contacta baza care ar trimite în sprijinul lor elicoptere pentru a-i salva. Dar ei nu au putut reface legătura prin satelit, talibanii au venit destul de repede pe urmele lor și totul se va transforma într-o luptă pentru supraviețuire.

lone survivor 1 460x306 Lone Survivor (2013)

La începutul filmului sunt câteva secvențe stil documentar despre cât de dure sunt pregătirile militarilor americani. Când vedem aceste lucruri înțelegem mai bine rezistența de care au dat dovadă cei patru militari plecați în misiune. De altfel, scenele de luptă sunt foarte reușite, extrem de convingătoare, avem senzația de multe ori că ne aflăm în spatele militarilor și participăm și noi la acele înfruntări. Pe de altă parte, este adevărat că personajele nu sunt suficiente dezvoltate, sunt câteva lucruri pe care le aflăm despre ei la începutul filmului, dar parcă am fi vrut să le cunoaștem mai bine. Oricum, filmul este intens, iar finalul, surprinzător, salvarea venind de acolo de unde te-ai aștepta mai puțin.
Lone Survivor poate fi urmărit și în cinematografele noastre din 24 ianuarie.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.