La jumătate de TIFF

0

Deja este miercuri, iar TIFFu’ continuă să surprindă zilele şi nopţile din inima Clujului. Astăzi, 2 iunie, se va celebra Ziua Maghiară cu ajutorul unor proiecţii surpriză cu cele mai noi titluri de succes maghiare ale momentului. Dupa un Off Hollywood şi Palme albe, Szabolcs Hajdu se întoarce la TIFF cu un alt proiect interesant, Bibliothèque Pascal, o poveste despre eforturile unei mame plecate în străinătate pentru a-i asigura viitorul fiicei sale. Filmul, prezentat în premieră mondială în cadrul Forum a Festivalului de Film de la Berlin 2010, vorbit în mare parte în limba română şi filmat parţial în Romania, reuneşte unele dintre cele mai importante nume ale cinematografiei actuale: Răzvan Vasilescu, Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Piersic Jr., Mihai Constantin, Dorel Vişan, Ion Sapdaru. Proiecţia filmului va putea fi urmărită astăzi de la ora 18:30, la Cinema Republica şi va beneficia de prezenţa extraordinară atât a regizorului Hajdu, cât şi a lui Andi Vasluianu.

Bibliotheque pascal1 460x306 La jumătate de TIFF

Ca să vă puteţi face o idee despre cel mai recent film al lui Kornel Mundruczo, Frankenstein Project vă spun doar atât: filmul vine direct de pe covorul roşu de la Cannes, acolo unde s-a aflat în competiţie. Subiectul filmului vorbeşte despre un tânăr de 19 ani care va părăsi internatul pentru a se întoarce în sânul familiei sale. Filmul poate fi văzut începând cu ora 21:30, la Cinema Echinox. Dar titlurile nu se opresc aici, căci Cinema Victoria pregăteşte de asemenea de la ora 14:30 o producţie în regia lui Aron Matyassy, film distins cu Premiul pentru cel mai bun film de lung metraj la Săptămana Filmului Maghiar în anul 2009. Astfel, veţi putea afla povestea de viaţă a lui Ivan, un mecanic ce convieţuieşte alături de sora autistă într-un sat mohorât de lângă graniţa Ungariei de Est. O altă revenire la TIFF o constituie cea a lui Krisztina Goda, regizor care a adus Drumul spre glorie/ Szabadsag, szerelem la TIFF pentru ediţia din 2009, iar acum propune o comedie neagră, plină de suspans şi schimbări de situaţie, intitulată Cameleonul. Filmul este programat la Cinema City, Sala 10, de la ora 11:00.

Tender Son The Frankenstien Project 460x188 La jumătate de TIFF

Rămânem la Cinema City pentru o altă proiecţie, de această dată una destinată fanilor de S.F. şi thriller: Transmisiunea, de Roland Vranik. Un proiect deosebit de interesant, atât prin prestaţii cât şi prin ideea de la care a pornit, este Taxidermia (György Pálfi), un film realizat din improvizaţii. Gândiţi-vă la un film in care nu doar cei 9 actori amatori au improvizat, ci chiar şi directorul de imagine , regizorul şi scenariştii. Publicul este aşteptat pentru această proiecţie neobişnuită începând cu orele 23, la Cinema Arta. Ziua Maghiară se încheie cu un TIFF Meeting Point de la ora 23, alături de documentarul The Muzsikas Story (Peter Pal Toth), o călătorie în lumea muzicii celor din faimosul ansamblu de muzică populară Muzsikas. Să nu uităm de locaţia Ursus Open Air, căci aceasta va găzdui proiecţia unuia dintre cele mai premiate documentare maghiare ale ultimilor 10 ani.

De la ora 21:45, iubitorii de fotbal dar şi fanii celebrului jucător de fotbal Ferenc Puskás trebuie să vadă Puskás Hungary, un documentar în regia lui Tamás Almási care tratează viaţa marelui căpitan al echipei maghiare din anii ’50, care a reuşit să învingă sărăcia şi exilul, Cel De-al Doilea Război Mondial şi Revoluţia din ’56, ajungând atacant celebru la Real Madrid.

Am terminat cu Ziua Maghiară, să vedem ce ne mai pregăteşte TIFFu’ pentru astăzi: Sala UBB Auditorium găzduieşte de la ora 18, proiecţia specială a filmului Valurile Dunării în onoarea regizorului Liviu Ciulei, omagiat la TIFF cu ajutorul secţiunii 3 X 3 şi prin acordarea unui Premiu de Excelenţă. Valurile Dunării, cel de-al doilea film semnat Liviu Ciulei, în care este atât regizor, cât şi protagonist, spune povestea a trei oameni care sunt nevoiţi să călătorească pe un şlep plin de armament, pe Dunăre în anul 1944, printre minele puse de hitlerişti. Filmul, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary în 1960, va beneficia de o proiecţie de gală în prezenţa protagonistei Irina Petrescu.

Ora 18:30 îl aduce pe Dracula. Cam devreme pentru el, dar pentru TIFF, face o excepţie. 😀 Glumesc, după proiecţia de la Palatul Banffy de la Bonţida, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca acompaniază live filmul mut Dracula (varianta lui Tod Browing din 1931), avându-l ca protagonist pe Bela Lugosi. Versiunea semnată Tod Browing va fi acompaniată live de cvartetul Arcadia (Ana Bogăţilă – vioară, Răsvan Ionuţ Dumitru – vioară, Traian Boală – violă, Török Zsolt – violoncel) , care va interpreta muzica special compusă pentru film de compozitorul Philipp Glass.

D Prunariu1 460x373 La jumătate de TIFF

Dumitru Prunariu este unul dintre invitaţii speciali al proiecţiei documentar Space Sailors / Navigatori în Cosmos în regia lui Marian Kiss. Prezentat în secţiunea Ce se întâmplă, documentarule?, filmul îşi propune o incursiune în vieţile prezente ale unor foşti comunişti, printre primii europeni care au păşit pe lună. Proiecţia va avea loc miercuri, 2 iunie, de la ora 20.00, la Cinema City, în prezenţa extraordinară a primului şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. O întâlnire de neratat este şi întâlnirea cu regizorul Wim Wenders, invitat special a ediţiei de anul acesta, omagiat la TIFF în secţiunea 3 X 3 şi laureat al Premiului pentru Întreaga Carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană. Începând cu ora 21:30, publicul este aşteptat la Cinema Republica la proiecţia de gală a filmului Don’t Come Knocking (2005), în prezenţa regizorului Wim Wenders, proiect care a reuşit să fie selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes şi să câştige Premiul Academiei Europene de Film.

Dont Come Knocking 460x352 La jumătate de TIFF

Cam atât pentru astãzi, de mâine dupã-masã lucrurile devin personale, cãci pornesc spre Cluj, la TIFF!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.