Insidious (2011)

9

“Follow my voice, Dalton!”

 În urmă cu ceva ani de zile, când nu erau promovate atât de multe producții, am avut ocazia să fiu înspăimântată de-a dreptul de “Poltergeist”. Dacă vă este dor de o astfel de peliculă, un horror autentic, atunci “Insidious” devine cea mai bună motivație pentru o seară alături de prieteni, cu o pungă de popcorn lângă. Împrumută multe elemente din filmul cult evocat, însă nu se dezice nici de la a aminti prin unele secvențe de “Paranormal Activity”, din moment ce este produs de aceeași persoană. Premiera a fost inițial la festivalul Internațional de Film de la Toronto, în cinematografele americane ajungând începând cu 1 aprilie. Inițial titlul a fost “The Further”, apoi a devenit “Astral”, urmând ca în ultimă instanță să rămână “Insidious”, un film cu o atmosferă tenebroasă care oferă exact ce a promis inițial.

insidious 460x257 Insidious (2011)

Patrick Wilson este Josh Lambert, soțul Renai Lambert (Rose Byrne). Părinți a trei copii, aceștia se mută într-o casă nouă, sperând la un început care le va schimba existența. Schimbările nu întârzie într-adevăr să apăra, însă ele înseamnă probleme pentru că Dalton, băiatul cel mare al cuplului intră într-o stare de comă, asupra căreia doctorii nu găsesc nicio explicație. Convinsă fiind că totul este cauză a casei ce pare a fi bântuită, familia decide să se mute într-o alta. Lucrurile devin mai violente, mai inexplicabile, fără o soluție viabilă.

insidiousmv d 460x294 Insidious (2011)

O să tresăriți la multe scene și o să fiți surprinși de turnura pe care o va lua filmul în a doua parte, mulți dintre voi sesizând acest artificiu de a păcăli, însă nu vor fi mulțumiți, mai mult ca sigur. Dacă în primele 45 minute avem un story solid, incitant cu mult suspans și mister, se continuă cu tensiune crescândă și mai mulți fiori, însă se depărtează de povestea susținută de mister de la început. Mi-a plăcut că am regăsit acele momente clasice:  scârțâituri de ușă, un sound care intensifică unele momente, uși deschise brusc, plânsete macabre, umbre care nu sunt deslușite și șoapte înspăimântătoare. Exact când nu te aștepți se întâmplă ceva brusc care te va speria. De asemenea, am apreciat că nu s-a făcut apel la scenele dezgustătoare cu mult sânge sau alte idei tâmpe ce sunt din ce în ce mai utilizate în filmele cu pretenții de horror. Nemulțumirea pentru deznodământul nu tocmai satisfăcător va diminua din calitatea filmului care, deși inspirat nu se evidențiază prin originalitate grăitoare.

Vizionați trailer

9 COMENTARII

  1. Insidious este unul din cele mai bune filme horror pe care le-am vazut recent. Vorba ta, nu sunt scene gory care au castigat teren in ultimii ani. Finalul mi s-a parut destul de ok. In timp ce vizionam filmul chiar mi-era teama ca, actiunea fiind atat de tensionata, sfarsitul o sa fie dezamagitor. Asa se intampla la multe filme care te tin in suspans. Tin sa mentionez ca regizorul a facu si Dead Silence, alt film horror bun, cu un final pe masura. Daca v-a placut Insidious, aruncati un ochi si peste acest film.

  2. Din pacate nu pot folosi limbajul ce ma impinge experienta din timpul vizionari acestui film, dar m-am speriat rau de tot. Mentionez ca l-am vazut singur, ceea ce nu recomand. Un film bun spre foarte bun, la fel ca si Dead Silence , car de asemenea l-am vazut singur:)))

  3. […] gresit perioada când se lansează genul de filme dar poate vor să dea lovitura cum a făcut-o si Insidious anul trecut, care s-a tinut cateva săptămâni bune în box office-ul […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.