Fifty Dead Men Walking (2008)

2

FiftyDeadMenWalking2 206x300 Fifty Dead Men Walking (2008)

Am dat peste acest film din întâmplare, căutând o altă peliculă. Şi îmi pare bine că s-a întâmplat aşa pentru că filmul mi-a lăsat o impresie foarte plăcută. Aşa de plăcută încât m-am mirat că nu are un review pe filmetari 😀 Personal, mi-a plăcut. A fost captivant, bine realizat, şi mai bine jucat şi a avut o poveste mai mult decât interesantă. Dar vedeta acestei producţii, punctul de maxim interes, este Jim Sturgess. De când l-am observat în “Crossing Over” mi-am zis că trebuie să mă interesez de alte pelicule în care a jucat sau va juca. În “Fifty Dead Men Walking” actorul şi-a interpretat rolul într-un mod lăudabil. Dar, până la distribuţie, să vă spun câte ceva despre producţie. Filmul este un thriller apărut în 2008, regizat de Kari Skogland şi inspirat (nu adaptat!) din cartea autobiografică a lui Martin McGartland. Martin a fost un agent dublu. Pe de o parte era membru al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), iar, pe de altă parte, era informator pentru poliţia britanică.

Nu o să pun foarte mare accent pe evenimentele istorice din acei ani, pentru că, oricum, un mic rezumat al acestora este prezentat şi în film.

fiftydeadmen600 Fifty Dead Men Walking (2008)

Jim Sturgess joacă rolul lui Martin McGartland şi o face atât de bine încât există riscul să fii impresionat până la lacrimi. Iar dacă, în general, vă plac producţiile britanice şi accentul irlandez trebuie să vedeţi acest film. Pentru că prezintă o perioadă din viaţa lui Martin, când acesta era agent dublu, veţi avea parte şi de ceva acţiune, dar nu vă gândiţi la ceva în genul “James Bond”. Mai degrabă, ceva realist şi bine ilustrat. Dacă în prim plan este Martin, în plan secund se află drama unor oameni ce au trăit în teroare mai bine de 20 de ani. Am evitat să dau prea multe detalii despre evenimentele din film pentru că nu vreau să vă stric un moment de uimire sau entuziasm atunci când veţi urmări pelicula. Dintre replicile care mi-au plăcut în mod special ar fi cea care îi descrie pe membrii IRA: “Criminali care au găsit o cauză pentru care să ucidă”.

FiftyDeadMenWalking Fifty Dead Men Walking (2008)

Pentru că nu e nimic mai simplu ca, atunci când vine vorba de crimă sau războaie, să te minţi că scopul scuză mijloacele. Nu cred că mai este cazul să vă spun că pelicula de faţă a primit numeroase aprecieri pozitive din partea criticilor iar Jim Sturgess şi Ben Kingsley au fost lăudaţi de revista Empire pentru performanţele actoriceşti. Titlul este un alt aspect care mi-a atras atenţia încă de la început. Mi s-a părut foarte inspirat şi, în caz că nu v-aţi dat seama până acum, se referă la cei aproximativ 50 de oameni pe care Martin McGartland i-a salvat. Categoric, recomand filmul!

Vizionati trailer:

2 COMENTARII

  1. […] 41. Fifty Dead Men Walking (2008) […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.