Before Sunset (2004)

8

Hai să vorbim despre dragoste, despre probabilitatea ca cineva să găsească acea persoană ideală alături de care să-și petreacă tot restul vieții. Hai să vorbim despre fericire și șanse irosite de a găsi fericirea. Hai să vorbim despre oportunități, despre sentimente, despre trecerea timpului, despre responsabilități, despre spontaneitate, despre conexiune, despre atracție, despre destin, despre căsătorie, despre împlinire personală, despre realizări și despre forța amintirilor. Toate cele enumerate mai sus reprezintă subiecte ale filmului despre care voi încerca să-ți vorbesc în continuare.

beforesunsetpic Before Sunset (2004)

Before Sunset a venit ca o urmare firească a filmului din 1995 al lui Linklater – Before Sunrise. Au trecut 9 ani de la aventura trăită de către Celine (Julie Delpy) şi Jesse (Ethan Hawke) pe străzile Vienei. Acum sunt mai maturi, decorul îl constituie străzile Parisului, în timp ce atmosfera a rămas la fel de romantică. Atunci, în momentul în care s-au despărțit, și-au promis că se vor reîntâlni peste șase luni. Deși, în prima fază, neagă că ar fi venit la întâlnire, Jesse recunoaște până la urmă adevărul: fix la șase luni s-a întors în Viena, cu speranța de a o reîntâlni pe franțuzoaica ce l-a vrăjit în numai o seară. Numai că Celine a lipsit. Iar cei doi au continuat să trăiască în universuri diferite, aproape paralele.

Jesse a scris o carte despre întâlnirea din acea seară care i-a schimbat întreaga concepție despre iubire. În carte, vorbește mult despre impactul pe care l-a avut Celine asupra lui. A sosit la Paris pentru o sesiune de interviuri și autografe, iar la final o zărește pe acea femeie pe care nu putut să și-o scoată din minte. Se salută și apoi dialogurile reîncep, la fel ca și plimbarea pe străzi. Aflăm că Jesse s-a căsătorit, dar căsnicia lui nu este una fericită. Celine are și ea un iubit, dar nu e tocmai ceea ce și-ar dori. Privirile celor doi se întâlnesc și aproape că-ți dai seama ce gândesc, deși niciunul nu îndrăznește să o spună clar și răspicat. Un ușor regret se simte în glasurile lor. Dar, acum, s-au regăsit, iar el… poate pierde liniștit avionul.

site 28 rand 1283276391 before sunset maxed Before Sunset (2004)

Before Sunset este filmat în cadre lungi, ceea ce oferă cursivitate acțiunii și acea spontaneitate prezentă și în filmul din 1995. Dialogurile au fost scrise chiar de către protagoniști: Ethan Hawke și Julie Delpy, pornind de la povestea lui Kim Krizan, transformată în scenariu de către Richard Linklater. A rezultat o conversație naturală, deloc forțată, spontană și logică. Recunosc că am simțit că ceva lipsește comparativ cu Before Sunrise. Dar poate că e doar scepticismul meu vizavi de orice sequel cinematografic.

8 COMENTARII

  1. poate ca magia a mai disparut fata de primul film, dar dar dialogurile mi se par mai inteligente si finalul e extraordinar (dupa ce am vazut filmul vreo 2 sapt m-a obsedat cantecul din final)

  2. nu am vazut Before Sunrise, iar b4 sunset mi-a placut, are o anume magie a romantismului sincer, trairilor sufletesti…. nu stiu, poate ma insel, dar mi-a placut…
    deci trebuie sa vad Before Sunrise !

  3. intr-adevar sunt mai naturale replicile din al doilea, dar fata asta, Julie….nush, face cat toate replicile din lume, asa dulce… cred ca m-am indragostit un pic:) !

  4. […] Acasa TV, Before Sunset 2004 (Ethan Hawke, Julie Delpy […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.