Memento (2000)

9

memento1 Memento (2000)Actori: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Mark Boone Junior, Stephen Tobolowsky, Callum Keith Rennie

Astazi dam peste cap contoarele. Da, cu ajutorul “apometrelor” noastre de votare. Sa curga cu note mari! Cum altfel, cand desfraul vine din partea lui “Memento”? Alaturi de-un thriller de exceptie, trebuie precizata si-o productie zdravana, nu? Christopher Nolan. Familiar, dragi cinefili? Ar trebui, caci nume ca “The Prestige” ori “The Dark Knight” n-au rulat fara regizor pe foaie. Da, filmul este produs de catre dumnealui, in ajutor venind (si) povestioara “Memento Mori” a fratelui sau, Jonathan Nolan. In familie, c-asa-i frumos. S-aduc urma de Matrix in seriozitatea de aici? O aduce Carrie-Anne Moss intr-un rol-magnet. Inca-n dubii? Pelicula a strans zeci de nominalizari (inclusiv la Oscar sau Globul de Aur) dar si zeci de premii. Fieraria aferenta o gasiti pe imdb, intrati, gratis si fara taxa. Hai sa vedem:

Si daca te trezesti intr-o zi fara amintiri? Ce ai de memento l 150x150 Memento (2000)facut, ce te asteapta sau in cine te poti increde? Lucrurile astea le resimte cel mai bine Leonard Shelby (Lenny), un tip ce va pierde totul printr-o fractiune de moment; sotia ii este violata si ucisa-n propriul apartament. Atacul are repercursiuni si asupra individului, care,  din pricina leziunii suferite, isi va pierde memoria. Astfel, ajunge sa se coordoneze dupa propriile-i reguli si.. posibilitati. Scena din care debuteaza filmul este una totusi definitorie: o poza ce-nfatiseaza un cadavru, se-ntoarce in camera de fotografiat, iar glontul folosit este inghitit de catre teava unui revolver. De aici Lenny incepe sa traiasca invers. Vom afla de Teddy, un asa-zis prieten de-al lui, de Natalie, o femeie misterioasa, dar si de povestea lui Sammy Jankis. De unde atat de multe? Simplu! Leonard, pentru a retine si constientiza lucruri, se foloseste de-un Polaroid pentru imortalizarea-n timp si de tatuaje pentru a-si evidentia faptele vitale. Toate acestea doar ca sa-l gaseasca pe John G, presupusul asasin al sotiei.

memento 150x150 Memento (2000)O explicatie si-un tur logic al filmului, tin sa va spun, este destul de greoi de urmarit. Nici nu cred ca s-a vrut asta. Memento= nu uita. Toti ne ajutam cu diverse metode pentru a nu uita. Alarme, post it-uri, agende, scris pe mana, pe suflet, pe.. Dar avem MEMORIA. E cu totul a noastra;inca. Identitatea noastra este dobandita de catre ea. “Toti avem nevoie de amintiri ca sa ne aminteasca ceea ce suntem”- o replica de final a lui Leonard. N-am s-aduc oblatiuni explicative memoriei, caci d-aia exista stiinta in psihologie, dar am sa va sfatuiesc sa va ganditi cum v-ar fi in lipsa ei. Nu far’ un picior, nu lipsit de vaz or’ de auz, ci corabie fara vele.

Vizionati trailer:

9 COMENTARII

  1. Am vazut filmul din toamna, este exceptional.Mi s+a implinit un vis vazind un film a carui actiune decurge treptat de la situatia finala la cea initiala.Superb, iar C. Nolan este un mare regizor.Astept cu nerabdare INCEPTION.

  2. Filmul asta parca e viata mea. 🙂

    In fiecare zi ma trezesc si am un pattern. Stiu ca aia e acolo, aia e acolo. Stiu cum as reactiona in situatia X si situatia Y.

    Si imi vin emailuri de ieri si ma uit: Huh? Am scris eu asta? Am vorbit eu asa? Am zis eu asta?

    Si o iau de la zero in reconstruirea vietii.

    Frumos film.

  3. […] Disney Pictures si Marvel Studios au anuntat ca Guy Pearce (Memento) va juca in Iron Man 3, in regia lui Shane Black. Actorul se alatura astfel lui Robert Downey Jr., […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.