MirrorMask (2005)

0

V-am spus cat de mult imi plac filmele fantastice? Dupa ce m-am delectat acum putin timp cu Dr. Parnassus si Imaginariumul sau, am prins pofta de productii d-astea. Basme transpuse in film, povesti frumoase ce prind viata…e asa placut sa vezi cum imaginatia regizorilor prinde aripi si isi ia zborul catre taramuri indepartate. Cam asa a facut si Dave McKean cu a sa Masca de Oglinda.

mirrormask stone giant MirrorMask (2005)

Cand duci o viata monotona si cat se poate de normala, iti doresti sa iesi din cotidian si sa ai parte de aventuri. Ei bine, in cazul Helenei (Stephanie Leonidas) situatia e exact pe dos. Parintii ei lucreaza la circ, asadar ea are de a face cu aceasta lume neobisnuita in fiecare zi. Este satula pana peste cap de toate astea si ar da orice sa abandoneze circul. Ea si mama ei aveau mai tot timpul certuri pe tema asta, iar ultima, putin mai agresiva decat de obicei, a avut loc inainte de spitalizarea femeii. Helene, simtindu-se responsabila pentru starea de sanatate a memei ei, sufera de cosmaruri. Intr-una din seri insa, nu poate sa revina in lumea reala si se trezeste prinsa in lumea din visele ei. Explorand acest taram misterios, Helene descopera ca se afla in Orasul Luminii, un loc candva pe masura numelui sau. Din pacate, acest oras este consumat de catre umbre, deoarece Regina Luminii a cazut intr-un somn adanc de cand fiica Reginii Umbrelor a furat de la ea un obiect nepretuit si s-a facut nevazuta. Helena este confundata cu Printesa Luminii si devine responsabila pentru restabilirea ordinii in taramul sau. Totodata, Regina Umbrelor crede ca Helena este fiica ei si incearca sa o atraga in Orasul Umbrelor. Curand, Helena isi da seama ca adevarata fiica a Reginei Umbrelor i-a luat locul in lumea reala. Acum tanara trebuie sa gaseasca Masca din Oglinda, obiectul ce lipseste din Orasul Luminii, pentru a se intoarce acasa.

mirrormask 4 MirrorMask (2005)

Calatoria fantastica a Helenei e condimentata cu tot soiul de personaje curioase, creaturi magice si pericole la tot pasul. MirrorMask imi aduce aminte de El laberinto del Fauno, fiind mai degraba o versiune moderna a acestuia. Efectele vizuale sunt impresionante si creaza lumea de vis impartita in doua a Helenei. Aceasta calatorie a fost cu siguranta o invatatura de minte pentru tanara. Cele doua lumi simbolizeaza latura luminoasa si intunecata a protagonistei. Cu cat aceasta se lasa prada disperarii la gandul ca mama ei zace in spital, cu atat Orasul Luminii este consumat de catre umbre.

MirrorMask este un basm in adevaratul sens al cuvantului. Ne indeamna sa exploram lumea fermecata din interiorul fiecaruia si sa nu ne pierdem niciodata speranta si increderea. Este un film cat se poate de pozitiv care ne scoate din rutina plictisitoare cea de toate zilele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.