La Science des Reves / Arta Visurilor (2006)

1

Multă zarvă a mai creat cel de-al doilea film din cariera lui Michel Gondry. Și mă refer aici la Eternal Sunshine of a Spotless Mind. Revin, acum, cu cea de-a treia creație din cariera sa de regizor de film: La Science des Reves (Arta visurilor). De data aceasta, regizorul francez duce la limită absurdul care domina, într-o oarecare măsură, și precedenta sa realizare cinematografică, într-un film, pentru care a scris, pentru prima dată, scenariul de unul singur. Arta visurilor nu este un blockbuster, nu este făcut pentru a câștiga bani, ci este doar o poveste spusă cu onestitate și plină de imaginație marca Michel Gondry.

Stephane (Gael Garcia Bernal, pe care îl mai poți vedea și în Y Tu Mama Tambien, Babel sau chiar în noul film al lui Meirelles: Blindness) se mută în apartamentul mamei sale, după ce primește o nouă slujbă, care se dovedește destul de plictisitoare. Vizavi de locuința sa, locuiesc două tinere, Stephanie (Charlotte Gainsbourg) și Zoe (Emma de Caines), care îi suscită, pe rând, interesul. Dacă s-ar fi bazat doar pe aceste date, Gondry nu ar fi creat decât un alt film cu și despre adolescenți. Dar francezul merge mai departe, jonglând, cu o viteză amețitoare, cu realul și ficțiunea din vis, ceea ce face La Science des Reves un film greu de înțeles, un film complicat, absurd, în care regizorul explorează stări multiple, într-o lume fantastică.

Download subtitrare “La Science des Reves” click aici.

Michel Gondry își arată, încă o dată, pasiunea pentru modul în care funcționează mintea umană, realizând o nouă combinație de real și ireal, în timp ce portretizează artistul clasic, neînțeles, care are atâta dragoste de oferit, dar se pare că nimeni nu dorește s-o primească. Iar creația sa din 2006, reușește să aducă în fața spectatorilor o poveste cu un final greu de intuit, dominată de un personaj în pielea căruia cu siguranță nu ai dori să te afli. Și toate aceste lucruri se petrec pe acordurile muzicii lui Lou Reed, White Stripes sau Kool & The Gang, care a fost răsplătită, în 2007, la festivalul de la Cannes, cu premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.

Vizualizati trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.