The Informant! (2009)

2

Regizorul Steven Soderbergh ne spune o poveste halucinantă, care dacă n-ar fi fost reală, cu greu ar fi putut fi inventată. Filmul se bazează pe cartea „The Informant”, scrisă de Kurt Eichenwald, fost jurnalist de investigaţii la New York Times. Romanul a fost socotit unul din cele mai importante ale ultimelor ani de către criticii americani şi descrie unul dintre cele mai celebre scandaluri industriale din anii 90. Dar nu numai. Are ca punct de plecare acest subiect, iar finalul îi este dedicat celui aflat în spatele declanşării acestui scandal, omul care i-a păcălit şi i-a dus pe nas pe toţi, de la membrii propriei familii, la colegi de muncă şi agenţi FBI.

theinformant 1 300x200 The Informant! (2009)

Mark Whitacre (Matt Damon) a fost unul din oamenii importanţi din conducerea firmei agroindustriale ADM. Timp de aproape trei ani el a fost „cârtiţa” din interiorul companiei, cel care a încercat să dovedească agenţilor FBI că ADM ajunge la înţelegeri cu principalii săi contracandidaţi pentru fixarea unor preţuri la aditivi alimentari. Sute de ore de înregistrări, de filmări, zeci de declaraţii şi documente i-au condus pe investigatori către demascarea acestei conspiraţii internaţionale. Totuşi, după scoaterea la lumină a practicilor ilegale folosite de ADM au ieşit la iveală şi diverse fapte despre Mark Whitacre, care trecuseră complet neobservate de către anchetatori şi şefii săi. Acum el avea de luptat şi cu trecutul său,  nu doar cu un colos ca ADM…

the informant 2 300x180 The Informant! (2009)

Matt Damon a dovedit deja că este un actor complet, jucând o gamă variată de personaje până la vârsta de 40 de ani. De altfel, el face şi aici un rol memorabil, dând viaţă unui personaj aparent naiv, dar care se va dovedi un geniu al escrocheriilor financiare. La un moment dat se crede chiar James Bond, dar „de două ori mai deştept decât 007”. De notat este şi prestaţia lui Scott Bakula, în rolul agentului FBI Brian Shepard, cel care este principalul om de legătură al lui Mark Whitacre. Probabil vi-l mai amintiţi din serialul Quantum Leap, difuzat de Pro Tv la jumătatea anilor 90.
The Informant! este un film un pic mai greoi din cauza detaliilor tehnice de tot felul şi a diferitelor operaţiuni economice, dar reprezintă o experienţă care nu ar trebui ratată.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

  1. […] Nu stiu cum a reusit, totusi, regizorul Steven Soderbergh (Traffic, Che, Erin Brockovich, The Informant!) sa adune atatea nume mari nu doar pentru unul, ci pentru trei filme, pentru ca, dupa cum stiti, […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.