The Dreamers (2003)

22

dreamers 201x300 The Dreamers (2003)Regizor: Bernardo Bertolucci

Actori: Michael Pitt, Eva Green, Louis Garrel, Robin Renucci, Anna Chancellor, Florian Cadiou

Subiecte greu de abordat, care vor incinge spiritele si vor segmenta parerile in PRO sau CONTRA vor exista mereu; asa cum e posibil ca impactul pe care acestea il creeaza sa se amplifice sau se diminueze. Daca ar fi sa alcatuiesc un top bazandu-ma pe aceste criterii, cu siguranta ca as situa pe locuri fruntase sexul si politica. Poate ca va intrebati ce legatura au cele mai sus mentionate cu cinematografia? Ideea e ca, actiunea din filmul The Dreamers in regia lui Bernardo Bertolucci se invarte in jurul acestui trio: sex, politica, cinematografie.

Daca ati vazut Last Tango in Paris (1972), filmul in care Marlon Brando si Maria Schneider se prezinta interpretand rolurile a 2 straini care incep sa se intalneasca intr-un apartament oarecare din Paris, a caror relatie se bazeaza in totalitate pe sex lipsit de orice forma de romantism sau interes in a-l cunoaste pe celalalt (de amintit ca cei 2 nu isi cunoasteau nici macar numele); inseamna ca sunteti cat de cat familiarizati cu non-salanta cu care isi prezinta Bertolucci filmele. Chiar daca acestea contin scene cu caracter sexual sau daca limbajul este vulgar, nu au fost niciodata asemanate/plasate in categoria productiilor pornografice.

Actiunea filmului “The Dreamers” se petrece intr-un apartament, undeva in Paris, in timpul Revolutiei Studentilor din 1968.  In perioada aceea, cinematografia era extrem de respectata, in special de tineri; decizia guvernului de a interzice filmele regizorului Jean-Luc Godard si a celor considerati a fi reprezentanti ai Noului Val, au dus la declansarea unei revolutii studentesti.

2004 the dreamers 001 The Dreamers (2003)

Cele 3 personaje importante ale filmului sunt: Matthew (Michael Pitt), un tanar din San Diego venit la Paris pentru a studia, doar ca acesta isi petrece majoritatea timpului vizionand filme la Cinematheque,  si gemenii Isabelle (Eva Green) si Theo (Louis Garrel), copiii unui cunoscut poet francez. Cei 3 au o pasiune comuna: iubirea pentru cinematografie. Din momentul in care Matthew accepta sa locuiasca impreuna cu gemenii, increderea acestora in el devine din ce in ce mai mare. Si pentru ca filmul are un rol atat de important in viata lor, cei 3 incep sa joace un joc bazat pe intrebari cinematografice, unde fiecare raspuns gresit este “rasplatit” cu o pedeapsa. Theo este primul care greseste raspunsul si primul care trebuie sa execute pedeapsa. Isabelle isi obliga fratele sa se masturbeze in fata unui afis infatisand-o pe Marlene Dietrich.

thedreamerspic The Dreamers (2003)

Asa cum spune si Bertolucci, tinerii traiesc intr-un vis pana in momentul in care acea piatra care atinge fereastra ii trezeste la realitate. Nuditatea personajelor este atat de bine controlata, incat il putem asemana pe regizor cu  un pictor al imaginilor in miscare. Nimic din acest film nu il duce la rangul de obscen si cu toate astea este interzis in cinematografe.

“The Dreamers” este unul din filmele pe care iti doresti sa il revezi, nesimtindu-te vreun moment deranjat de nuditatea personajelor sau de vulgaritatea din exprimari. Tocmai de aceea poate fi catalogat drept: adevarata capodopera.

Trailer “The Dreamers”:

22 COMENTARII

  1. Minunat sa vad ca cineva orbeste frumos despre acest film. Multe persoane nu il inteleg, nu il gusta,nu il apreciaza.
    Sugestie: filmul “Dans Paris” al lui Christophe Honoré.

  2. Masculii nu prea apreciaza astfel de filme- @ cuni: banuiesc ca si rtu faci parte din sexul “tare”.
    Mi-am adus aminte de un film asemanator cu The Dreamers, se numeste The Mysteries of Pittsburgh si e o varianta mai moderna si mai comerciala a acestuia.

  3. @cuni Din punctul tau de vedere, cam toate recomandarile de aici sunt “penibile”.

    Daca tot iti dai atata importanta, da-ne clasa cu propunerile/recomandarile tale mai putin “penibile”.

  4. nu-mi dau importanta, voua vi se pare normal ca o sora si un frate sa faca ce faceau aia in film, voi asa faceti cu ai vostri ? uite cam ce filme imi plac mie :
    favoritele sint Untamed Heart si American Beauty, urmeaza Maundy Thursday,Forrest Gump, Born On The 4th Of July, Taxi Driver, A Walk In The Clouds, A Moment to Remember, The Notebook, Cel mai iubit dintre pamanteni, Filantropica, Meet Joe Black, Dot the I, The Deer Hunter, Scent of a Woman, Men of Honor, As Good as It Gets, My Sassy Girl , Battle Royale, La Vitta e Bella, Twelve and Holding, Little Miss Sunshine, The Basketball Diaries, Far and Away, Rain Man, Notes on a scandal, Keith, Perfume: The Story Of a Murderer, si ar mai fi dar nu mi le amintesc acum pe toate.
    Acum daca raportezi The Dreamers la cele de mai sus o sa-ti dai seama ca este penibil si au fost si filme recomandate pe acest site la care am scris ca mi-au placut.

  5. @cuni. e o chestie libertate de exprimare de care te-ai folosit si tu ca sa spui ca nu-ti place filmul si de care s-a folosit si bertolucci. relatia dintre frate si sora care te-a revoltat e inspirata dintr-o cartea de-a lui Cocteau. Les Enfants Terribles ii zice. frumoasa carte despre niste frati speciali. visatori. retrasi de lumea normala si regulile ei. bun. referirile culturale prezente in filmul asta isi atrag din start un anumit segment de cinefili. mai deschisi. mai liberi. filmul nu e prost, nuditatea nu e vulgara.. si fratii se mai masturbeaza din cand in cand.. nu mai insist sper sa intelegi unde bat.

    cat despre taxi driver as putea face aceiasi afirmatie cu oamenii bolnavi fara sa zic ca e un film prost.

  6. problema e ca multi cautam recomandari, scriem cum ne taie capul pe google “filme bune, tari , de nota 10,etc’ asa au aparut si aceste site-uri dintr-o nevoie si gasim tot felul de porcarii recomandate de pustani. Eu am 30 de ani si am vazut destule filme incat pot recunoaste un film bun si am devenit cam aspru cu ele, recunosc.
    Demult vroiam sa fac o lista cu filmele care mi-au placut asa ca azi, provocat fiind, o incepui. Dupa ce vedeti toate filemele astea sa veniti sa faceti recomandari.
    Mai adaug la cele de mai sus:
    Sweet November, 50 First Dates, Love me if you dare, Billy Elliot, Mysterious Skin, The man who sued god, Braveheart, Fighter in the Wind(coreean), Tacerea Mieilor, Awakenings, The Fisher King, There’s something about Mary, Contele de Monte Cristo(cu Richard Chamberlain), The Truman Show, Rambo 1,2 si 3( 4 nu-mi place), Superman, Titanic, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toti la moarte, An affair to remember(1957), Vagabondul(filmul indian, mai tare ca Pe Aripile Vantului de o mie de ori),Mystic River, I am Sam, Gladiatorul, The Shawsank Redemption,
    Daisy(din 2006,coreean), The Piano(din 1993), Dead Poets Society, A perfect murder, The Game, Falling Down, Trenul vietii (al lui Radu Mihaileanu), Hable con Ella.
    “I’ll be back” ca sigur mai am.

  7. @cuni
    eu am 24 si am vazut si filmele de tine listate si sigur mai am si altele.

    cu siteurile astea nu este nicio problema. pentru multi filmele sunt doar o modalitate de a petrece timpul liber, fara a avea mari pretentii calitative. cat timp empatizeaza cu subiectul intr-o oarecare masura, ii amuza, emotioneaza e ok. e timpul lor. dk aveau alte pretentii cautau pe alte siteuri dedicate.

    ca un film de bertolucci apare pe site pe langa mahmureala (un exemplu la intamplare) iarasi nu este nicio problema. e altceva. cine vrea sa-l vada ok, cine nu, nu. e doar o propunere.

    “pustanii” care recomanda filmele sunt si ei ok. vorbim de un anumit tip de vizitatori ai siteului si de un anumit tip de reviewuri. exista o comunicare intre ei. totul e frumos.

    vizionare placuta in continuare.

  8. @cuni
    1. “The Dreamers” este un FILM.
    2. Te intreb: filmele recomandate de tine prezinta situatii “normale” care pot fi aplicate si in viata reala? Daca un film primeste din partea ta coeficientul “normal” inseamna ca e bun?
    3. Esti liber sa faci cat te duce capul. Nu te pune nimeni sa aplici in viata reala ce faceau “aia” in film, iar daca tu atat ai inteles din intreg filmul inseamna ca degeaba te-ai uitat la el.
    4. Pentru o persoana care sustine ca a vazut multe filme ma asteptam sa primesc alte recomandari; raportandu-ma la exemplele de mai sus, iti spun ca nu ai dobandit inca capacitatea de a face diferenta dintre un film bun si unul rau.
    5. Iti spun ceva urmatoarele cuvinte: “articolele reprezinta parerea subiectiva sau personala a editorilor FILMETARI”?
    6. Dezvaluirea varstei nu cred ca a fost cea mai buna miscare pe care puteai sa o faci; atitudinea ta si aerele de superioritate lasa de dorit. Pana la varsta ta ar fi trebuit sa dispui de capacitatea de a respecta munca celor din jur, chiar daca acestia sunt niste necunoscuti.
    7. Daca in urmatoarele tale comentarii te prezinti cu aceeasi atitudine, nu te astepta sa le aprob (fac referire doar la postarile mele).
    8. Vizionare placuta:
    Friend among strangers Stranger among friends
    A Slave of Love
    Unfinished Piece for Mechanical Piano
    Anna: From Six Till Eighteen
    Burnt by the Sun
    The Sun Shines for Everybody
    Urga
    The Sacrifice
    Nostalgia
    Voyage in Time
    Stalker
    The Mirror
    Solaris
    Beyond the Clouds
    Identification of a Woman
    Blow-Up
    Eclipse
    Love in The City
    Story of a Love Affair
    The Innocent Conversation Piece
    The Damned
    The Stranger
    And the Ship Sails On
    City of Women
    The Clowns
    Sweet Charity: The Adventures of a Girl Who Wanted to Be Loved
    La Dolce Vita
    Private Conversations
    Autumn Sonata
    Concert of Wishes
    Love on the Run
    The Woman Next Door
    The Fabulous Destiny of Amelie Poulain
    The City of Lost Children
    Things I Like Things I Don’t Like
    Tristana
    The Milky Way
    Belle de Jour
    The Golden Age
    A Clockwork Orange
    Lolita etc. etc. etc.

  9. Am salvat lista ta si o sa le vad pe toate.
    Uite un film recomandat de Mihaela care mi-a placut , am si postat acolo: A table for three.Si daca voi ca moderatori puteti vedea toate postarile mele o sa vedeti ca sint filme de pe acest site pe care le-am vazut datorita voua si care mi-au placut, cum ar fi Keith, Choke, Catch me if you can,Synecdoche New York, Clubbed, The Painted Veil ,August Rush, Irina palm, Accepted, The Perfect score, The man who sued god, Chris Rock:Kill The Messenger , The new guy, Get smart, Dan in real life, Drillbit Taylor, Dodgeball hai ca sint cateva , nu am postat chiar la toate. Mai sint destule recomandate de voi care mi-au placut dar deja le vazusem.
    Eu nu am pretentia ca sint vreun superior care recomanda filme dintr-alea psihologice de nu stie nici ala care le-a facut despre ce e vorba in ele, dar am pretentia sa fie bine regizate si sa aiba cat de cat legatura cu realitatea.
    Daca nu jignesc pe nimeni ar fi o grseala sa nu-mi publicati postarile.
    Eu nu ma pricep la comentarii ca voi, nici la scoala nu-mi placeau (mi-a placut gramatica) asa ca zic decat atat : a fost bun sau a fost prost, o sa folosesc prost ca vad ca penibil e prea dur.
    La The dreamers m-a dezgustat chestia asta cu fratele si sora , alta forma de nonconformism nu se putea gasi ?
    Rambo: normal ca nu pun botu ca ala îi omoara pe toti dar imi place Stallone, la toti ne place cate un supererou, a fost bine realizat.
    Tacerea mieilor chiar a fost plictisitor mi-a placut de fapt Hannibal din 2001 scuze pt. confuzie.
    Titanic: astept de la Floryan un comentariu sa vad ce nu i-a placut, chiar ar fi interesant un topic: mari succese la public au fost sau n-au fost filme bune cu adevarat.
    mai adaug la lista mea: Dances with Wolves, Road to Perdition, Sleepless in Seattle, Oldboy, Deuce Bigalow 1, IL Buono, il brutto, il cattivo , City Lights.
    Sa-mi publicati postul ca am muncit ceva la el.
    Nu fiti dictatori si nu cenzurati.

  10. @cuni: in comentariul meu nu faceam referire la calitatea filmelor ci la faptul ca sunt cateva filme acolo care cred ca le-au vazut 90% din oamenii care intra pe siteul acesta. legat de comentarii, atat timp cat acestea respecta casuta aia verde o sa apara pe site.

  11. nu am vazut filmul, dar cu siguranta il voi viziona azi.Am citit insa comentariile si simt nevoia sa intervin.”De gustibus non disputandum”, spuneau latinii, si asa ar trebui sa fie.Pentru ca suntem oameni si suntem diferiti, iar gusturile sunt determinate de o multime de factori. Si fiecare ar trebui sa fie liber sa exprime ceea ce crede despre un anumit film,in cazul de fata, fara sa se astepte sa fie judecat apoi foarte aspru.In ce ma priveste, eu consider ceva “frumos” sau “bun” doar daca imi place cu adevarat, nu pentru ca asa spun cei din jur.
    @Hilke:nu te supara, dar in calitatea ta de “gazda”, cred ca ar trebui sa fii putin mai moderata…

  12. @anna Multumesc pentru comentariu! Nu am pretentia sa se spuna despre un film ca este bun sau rau pentru ca asa am spus eu. Asa cum “gusturile nu se discuta”, nici dreptul la exprimare nu cred ca ar trebuii sa fie restrictionat doar pentru ca aveam un anumit statut.

    Sper sa iti placa filmul. Vizionare placuta!

  13. Da, tocmai am terminat vizionarea…Pot sa spun doar ca nu fac parte cu siguranta din categoria cinefilior carora li se adreseaza.Nu sunt suficient de open-minded pt asa ceva, mai ales pt ca am un frate…Daca ar fi sa-l caracterizez, mi-ar ajunge un singur cuvant:bolnav.Cam atat…

  14. un film absolut superb,o capodopera vizuala si auditiva.
    eva green este incredibila de la inceput pana la sfarsit.
    Louis Garrel ne arata ca este un tanar actor extrem de talentat.
    Daca v-a placut acest film ar trebui sa vedeti si:La frontière de l’aube,Ma mère,Un lever de rideau si Les amants réguliers .Aceste filme sunt cu Louis Garrel.
    Enjoy !

  15. […] amintim: Last Tango in Paris (1972), cu Marlon Brando, The Last Emperor (1987) si cel mai recent, The Dreamers (2003), avandu-i ca protagonisti pe Eva Green si Michael Pitt (Boardwalk Empire, Funny Games […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.