Tetro (2009)

2

Se spune despre Tetro că reprezintă cel mai personal film al lui Francis Ford Coppola. De fapt, chiar el a declarat acest lucru, cu ocazia festivalului de la Cannes, de anul trecut, adăugând: “Tot ce se întâmplă în film este real, doar că nimic nu s-a petrecut cu adevărat.”
Totul este filmat în alb şi negru, numai scenele din trecut, care apar sub formă de amintiri, sunt color. A fost o idee interesantă a lui Coppola, pusă în practică de către directorul de imagine Mihai Mălaimare Jr., care, personal, mi-a produs câteva frustrări. Deoarece sunt câteva scene remarcabile, ce ar fi arătat fascinant în culori.

tetro gallo Tetro (2009)

Nu vreau să-ţi dezvălui foarte multe dintre lucrurile la care să te aştepţi, însă, îţi spun ceva ce probabil ai observat şi tu. Orice film care o are protagonistă pe Maribel Verdu conţine, cu siguranţă, cel puţin o scenă de nuditate totală. Cu sau fără legătură cu acţiunea filmului.
Acest avertisment fiind făcut, hai să-ţi spun despre ce este vorba în Tetro, cine este Tetro şi de ce nu trebuie să ratezi Tetro.

Tetro (Vincent Gallo) este fiul unui dirijor celebru, care s-a retras în Buenos Aires şi nu mai doreşte să afle nimic despre familia sa. Rămâne surprins şi nu e foarte bucuros (dimpotrivă, chiar) când fratele său, Bennie, îi bate la uşă.
Bennie (Alden Ehrenreich) este chelner pe un vas de croazieră şi are nevoie de un loc unde să stea cât timp se fac reparaţiile necesare la vaporul pe care este angajat.
Ambii au simţul artistic în sânge. Astfel, când Bennie descoperă un manuscris vechi nefinalizat al lui Tetro, se decide să îl termine el.
Maribel Verdu o interpretează pe soţia lui Tetro, fiind singura persoană faţă de care acesta arată o oarecare înţelegere. Altfel, Tetro pare în război cu toată lumea.

tetro stills01 Tetro (2009)

Spre final, au loc mai multe dezvăluiri ale unor secrete de familie despre care Tetro ştia, dar Bennie nu avea habar. Acestea, însă, au făcut ca filmul să mă dezamăgească. Mi-a dat impresia unui film cu mafioţi realizat în stilul unei telenovele.

Vincent Gallo se dedică total personajului pe care îl interpretează, dezvăluind un actor profesionist şi valoros. Bennie mi-a adus aminte de Leonardo Di Caprio şi viitorul său se anunţă de succes. Iar, per total, filmul m-a dus cu gândul la New York, Synecdoche, dar lipsa unui scenarist de nivelul lui Charlie Kaufman se observă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.