Medalia de Onoare (2009)

5

Cinematograful romanesc devine din ce in ce mai prolific, si asta datorita noului val de filme cu teme politico-sociale.Din sfera aceasta face parte si noul film de lung metraj al lui Calin Peter Netzer, o satira reusita la perioada post-comunista care inca ne bantuie cotidianul. Regizorul ne deschide in fata ochilor o tragicomedie prin excelenta. Medalia De Onoare prezinta povestea emotionanta a lui Ion I. Ion care ne cucereste prin modul firesc in care decurg evenimentele deopotriva comice si dramatice.
medalia de onoare1 459x305 Medalia de Onoare (2009)

La 75 de ani, viata lui Ion I. Ion se schimba subit odata cu primirea unei scrisori prin care este informat ca i se da o medalie de onoare pentru faptele deosebite dobandite in timpul Celui de-al doilea Razboi Mondial. Astfel, din omul obisnuit cu datorii la intretitenere , Ion devine erou al blocului si al unor fapte pe care nu si le aminteste. Medalia de onoare aduce un dram de satisfactie senila in viata lui Ion, facandu-l sa se simta important. Incepe sa umble pe la ministere pentru a afla motivul pentru care a fost medaliat. Reciteste scrisorile trimise sotiei din timpul razboiului si isi cauta colegii din razboi pentru a dezvalui macar o umbra a faptelor care il fac acum erou. Trecutul devine pentru Ion o motivatie a prezentului, un element viu si obsesiv al schimbarii. Medalia conduce si la vindecarea partiala a greselilor pe care Ion le-a facut in trecut fata de sotie si fiul sau. Dupa ani de tacere, Nina – sotia sa – incepe sa-i vorbeasca, iar fiul sau pare sa il ierte pentru faptul ca l-a denuntat securitatii in urma cu 7 ani, din dorinta de a-l impiedica sa plece din tara.
medalia de onoare 2 460x305 Medalia de Onoare (2009)

Avanpremiera filmului care a avut loc la cinema Elvira Popescu a fost primita cu lauri,aplaude si rasete , pe scurt, cu voie buna de catre o sala plina de cineasti si la fel a fost primit si la numeroase festivaluri de gen. Filmul resuseste sa te captiveze inca din primul minut.Situatiile dramatice parcurse de Ion si dialogul plin de umor si ironie te tin cu zambetul pe buze de la inceput pana la sfarsit.

Vizionati trailer:

5 COMENTARII

  1. Dumnezeule Rucsandra! Sa scrii cronici de film nu inseamna sa copiezi cuvinte din dictionar. Stim cu totii ca ai un vocabular bogat, dar scrie sincer, ce vezi. Risti sa pici in penibil. Palme oculare?! Nici macar intr-o poezie nu suna bine formularea. Sau vrei pur si simplu sa ne arati ca stii multe cuvinte? LOL

  2. Mie mi se pare un review foarte bine scris si nu vad de ce exprimarea Rucsandrei ar fi o problema. Cum am putea evolua intelectual daca am citi doar lucruri mediocre? E absurd ce spui, Mihai. E ca si cum i-ai reprosa ca desteapta populatia sau ceva de genul. Auzi!…sa nu mai scrie asa pretentios. E cea mai buna gluma de pe ziua de azi.
    Lasa prostii sa ramana prosti, nu? De ce sa se duca romanu’ sa se uite in dictionar sa vada ce inseamna cuvantul ala? Nu, lasa-l sa ramana cu “naspa” si “misto”-urile. Si ne mai intrebam de ce suntem cum suntem. Peste tot unde te duci, daca esti deasupra celorlalti cel putin la nivelul limbajului, te trateaza de parca ai avea raie. Se lauda mediocritatea in tara asta. N-ai voie sa fii deasupra, ca te faci de rasul curcilor sau cum spune Mihai atat de elegant, “risti sa pici in penibil”.
    Nu cititi chestii destepte, ma. Revoltati-va cand vedeti ceva bine scris, ca se ia, altfel.

  3. Nu ma deranjeaza limbajul elevat. Nu m-a deranjat niciodata. Ma deranjeaza formularile pompoase si care de fapt nu inseamna nimic. Se numeste snobism Palme oculare? Ce inseamna asta? Poti fi intelectual si vorbind sincer.

  4. – Rebengiuc este fabulos în acest rol. Este de notat că regizorii tineri îl folosesc, nu doar în scurt metraje, pentru că talentul său nu a fost încă suficient exploatat de cinematografia noastra .A făcut roluri remarcabile şi sunt convins că va mai face dacă nu va fi uitat.
    – Încă o bilă albă pentru regizor prin folosirea a două nume mari ale artei româneşti (Radu Beligan şi Ion Lucian).
    – Este pentru a treia oară când Victor Rebengiuc şi Mimi Brănescu sunt tată şi fiu într-un film, după Un cartuş de Kent, un pachet de cafea şi Marţi, după Crăciun.
    – pentru mine este cel mai bun film românesc al anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.