Freedom Writers (2007)

1

freedom writers 202x300 Freedom Writers (2007)Actori: Hilary Swank, Patrick Dempsey, Scott Glenn, Imelda Staunton, April L. Hernandez, Jason Finn

Dedic si recomand. Cui si catre? Fraticilor ce-o ard gangsta! Hai ma, nu sunteti familiarizati cu ei? Imposibil! La colt de bloc, la muchie de strada, te vei izbi de atitudini ostile ale unor semi TUPAC-uiti, de ziduri scrijelite de-un graffiti obosit si-un murmur de “g’yeah”. In grup, nu oricum. Caci rar se actioneaza solo. Featuring-urile sunt inevitabile. Si nu doar alea muzicale. Tot va scapa? Da’ pe niggerii caucaziani pana-n gat ce-si  schimonosesc unul altuia felurite semne (cu mainile) ale gastilor din suburbiile americane ii stiti? Daca sunteti confuzi inca, traiti degeaba. Hai nu degeaba, da’ umbra pamantului vostru este in pericol de regresie (solara).  Deci, sa fie pentru toti “wannabii” gangsta, ca sa cunoasca o parte din ce-au de facut/realizat pe viitor. Nu strica sa se ia si notite, mai stii cand e nevoie si de-un gram de maculatura?

Povestea este aratata publicului larg din ochii lui Richard LaGravenese, regizor ce-a pus in scena freedomwriterspic 150x150 Freedom Writers (2007)filele cartii ce sta la baza ecranizarii cu pricina: “Freedom Writers Diary”, scrisa de Erin Gruwell si elevii scolii Wilson High.  Aici, rolul profesoarei devotate si implicate este interpretat de Hilary Swank, iar copii, de-o masura de tineri talentati (multi dintre ei necunoscuti in aria cinefila). Tanarul dascal are de confruntat o multime de impedimente inca de la inceputul activitatii sale: elevi slabi pregatiti, neinteresati de aspectul educational, violenti, neincrezatori si xenofobi. Rasismul isi spune cuvantul intre tineri, impartindu-se in trei tabere: albii, negrii si spaniolii. Erin va incerca sa-i indrume catre un viitor inteligent, un viitor fara arme si fara acte de violenta. Asta cu pretul propriei fericiri si stari materiale.

freedom l2 150x150 Freedom Writers (2007) Un profesor bun educa inteligenta logica a elevilor, un profesor desavarsit dezvolta inteligenta creativa. La asta cred ca se rezuma o relatie ideala profesor-elev. Stim ca suntem satui de programe si stufoase bibliografii sau de indivizi scortosi ce nu fac altceva decat sa-si urmeze pasii propriului stil rigid de predare pentru a transmite informatii. Dar astea sunt povesti scolaresti. Cum ridiculizam in prima parte, multi (da’ multi ma!) cred ca viata de strada se rezuma la a fi smecher, visand la ascensiunea-minune in ierarhia de cartier si.. atat! Ce conteaza ca bossu’ de la colt pe care-l respecta juma’ de mahala nu stie sa citeasca or’ socoteasca? Dreptatea celor cititi se face cu ciocanul ( judecatorilor), iar al celor “necititi”, cu pumnul. G’YEAH!

Vizionati trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.