El secreto de sus ojos (2009)

2

…sau The Secret in Their Eyes ca să fie mai pe înţelesul tuturor. Este socotit cel mai bun film al anului trecut în Argentina şi a fost nominalizat la Oscar 2010, categoria producţii străine. Greu de încadrat într-un gen anume deoarece El secreto de sus ojos este construit pe o structură complexă. Este şi film de dragoste şi film poliţist şi unul psihologic. Povestea se întinde pe perioadă mai mare de timp. Acţiunea are loc la începutul anilor 2000, dar există numeroase întoarceri în timp (în anii 1970) pentru a putea înţelege mai bine legăturile dintre personaje şi transformările pe care acestea le suferă pe durata a un sfert de veac.

el secreto 1 El secreto de sus ojos (2009)

Benjamin Esposito (Ricardo Darin) este un procuror ieşit la pensie, fără familie, care vrea să devină scriitor. El decide să scrie un roman despre un celebru caz pe care l-a investigat în anul 1974. E vorba de o tânără violată şi ucisă cu bestialitate în propria locuinţă. Benjamin prezintă în roman atât modul în care a decurs investigaţia sa şi a colegului său Pablo Sandoval (Guillermo Francella), piedicile întâmpinate în decursul anchetei, drama soţului victimei, dar şi sentimentele pe care procurorul le-a simţit/le simte faţă de Irene Menendez Hastings (Soledad Villamil), şefa lui. Trecând din nou în revistă acel caz, Benjamin Esposito începe să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat atunci şi află câteva soluţii la întrebările rămase fără răspuns acum 25 de ani.

el secreto 2 300x199 El secreto de sus ojos (2009)

„Omul poate renunţa la orice: la casa, la maşină, la familie, dar nu poate renunţa la pasiunea sa”, este una din replicile reprezentative ale acestui film în jurul căreia gravitează întreaga acţiune. Mai sunt şi alte dialoguri memorabile, dar acesta este cheia. Fiecare personaj are o pasiune (pentru o femeie, pentru o echipă de fotbal, pentru băutură) pe care o urmăreşte cu tenacitate, indiferent de consecinţe. Regizorul argentinian Juan Jose Campanella (şcolit în America şi care acum locuieşte şi lucrează tot acolo) acordă o importanţă deosebită detaliilor, acestea sunt cele care fac diferenţa între bine şi rău, între legal şi ilegal, între iubire şi indiferenţă.
El secreto de sus ojos este nu doar printre cele mai bune filme ale lui 2009, ci, îndrăznesc să spun, printre cele mai memorabile ale deceniului. E o experienţă cinematografică impresionantă pe care o recomand tuturor iubitorilor de film şi nu numai.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.