American Beauty (1999)

4

Notiunea de frumusete este relativa, ce e frumos pentru mine s-ar putea sa nu fie pentru tine si invers. Aceste lucruri ne sunt cunoscute. La fel de cunoscute ca si faptul ca traim intr-o societate materialista, unde oamenii pierd adesea din vedere lucrurile cu adevarat importante. Cam despre asta ne vorbeste American Beauty, un film de exceptie cu numeroase premii la activ, care nu face decat sa sublinieze lucrurile care se intampla peste tot in jurul nostru. w6ziti American Beauty (1999)

Lester, jucat de Kevin Spacey este un om ca oricare altul, casatorit, cu un copil si cu o slujba la birou. Sotia sa este un agent imobiliar de succes iar fiica lor adolescenta, Jane, strange bani pentru o operatie de marire a sanilor. Pana aici avem tabloul unei familii americane tipice. Atat de tipice incat sotia lui Lester are o aventura cu un coleg de munca iar Jane, asemenea unui adolescent tipic, isi uraste parintii si se simte foarte nesigura. Lucrurile ies din tipar in momentul in care Lester se indragosteste de Angela, prietena atragatoare si cam usuratica a lui Jane. Simtindu-se insufletit de acest sentiment care nu l-a mai incercat de multa vreme, Lester incepe sa faca schimbari radicale in viata sa. Demisioneaza, isi cumpara masina visurilor sale, incepe sa traga de fiare, ba chiar ramane indiferent cand descopera infidelitatile sotiei. Jane, pe de alta parte, se apropie de baiatul ciudat din vecini, care videa droguri si umbla mai tot timpul cu o camera de filmat dupa el. americanbeauty1 American Beauty (1999)

Vietile tuturor personajelor se schimba in functie de alegerile pe care le fac, dar dintre toti, cea a lui Lester se degradeaza cel mai tare. Despre asta e American Beauty despre diversele placeri materiale ale oamenilor si despre felul in care se lasa condusi de materialism. Sexul, aparantele, drogurile sunt doar cateva din lucrurile care reprezinta o sursa de fericire pentru protagonisti. Acestea reprezinta pentru ei frumusete.

Mi-a placut foarte tare filmul pentru ca nu este deloc exagerat. Faptele sunt relatate complet obiectiv si totusi, nu pot sa nu observ si putina ironie. American Beauty este unul din filmele alea care te pun pe ganduri la sfarsit.  Asadar nu-l ocoliti.

4 COMENTARII

  1. Unul din filmele mele preferate, cred ca l-am vazut pe putin de 6-7 ori. Kevin Spacey este genial in rolul lui Lester. Trebuie vazut/ revazut neaparat;)

  2. […] de asemenea, de contributia regizorului Sam Mendes (cel care a semnat regia unor productii precum: American Beauty sau Away we go), iar scenariul va fi rezultatul unei munci in echipa, intre Neal Purvis, Robert […]

  3. […] Nothing is Private (Summer Bishil, Chris Messina), TVR 1/23:10 Regizorul si scenaristul filmului este Alan Ball, castigator al premiului Oscar pentru cel mai bun scenariu American Beauty (1999). […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.