Whatever Works (2009)

8

După ce-am vizionat Vicky, Christina, Barcelona, am rămas cu impresia că Woody Allen a îmbătrânit şi, de-a lungul acestui proces, şi-a pierdut inspiraţia. Aproape jumătate din film nu se ridică la standardele pe care el singur le-a creat de-a lungul activităţii sale cinematografice. Whatever Works, însă, îl readuce pe acel Woody Allen pe care îl ştiam. Chiar dacă nu şi pe ecran. Whatever Works este acel tip de comedie cu care regizorul/actorul/producătorul/scenaristul american ne-a obişnuit şi marchează revenirea sa în oraşul care l-a consacrat, New York-ul (după ce în ultima vreme a preferat să filmeze prin Europa).

0.178C Whatever Works (2009)

Încă din start, monologul lui Boris Yellnikoff (Larry David) ne atrage atenţia. Din moment ce omu’ vorbeşte cu tine, parcă ar fi chiar nepoliticos să îl ignori! Boris este un tip neînţeles (şi cred că aşa sunt toţi profesorii de fizică nucleară), aproape nominalizat pentru premiul Nobel, care, acum, îi învaţă pe copii jocul de şah. Cu toate că “îi învaţă” parcă e prea mult spus. Mai degrabă le ţine predici şi îi loveşte cu tabla de şah în cap pe aceşti “inchworms”. De fapt, pentru el, întreaga lume este populată de proşti şi cretini şi, drept urmare, el nu are ce căuta în ea. De aceea, a şi încercat să se sinucidă. Lucru pe care, evident, nu l-a izbutit.

larryevan Whatever Works (2009)

Într-una din seri, însă, face cunoştinţă cu Melody St. Ann Celestine (Evan Rachel Wood): o adolescentă inocentă venită din sud. Întâmplarea face ca, în cele din urmă, Melody şi Boris să se căsătorească. Moment potrivit pentru ca părinţii fetei să intre în scenă. Aceştia, odată sosiţi în New York, se schimbă complet şi devin alţi oameni.

Tot ce se întâmplă este, de fapt, modalitatea lui Woody Allen de a ne transmite că nu trebuie să aşteptăm ca viaţa să se “muleze” după dorinţele noastre, ci trebuie să luăm lucrurile aşa cum sunt şi să învăţăm să ne bucurăm de situaţia prezentă. Pentru că, nu-i aşa?!… Whatever works!

8 COMENTARII

  1. am vazut filmul si sincer nu e ce ma asteptam nu se incadreaza nici pe departe in filmele pe care le-as revedea

  2. :))))))…Saramon sincer ai fi putut sa spui tot, nu jumate. Este un film incredibil de tampit si practic fara nici o logica in care Woody Allen se crede buricul pamantului si isi da atatea aere de atotstiutor de iti vine sa sa nu te mai uiti nici dupa primele 10 min…atat am rezistat; insa nici nu-mi trebuia mai mult ca sa il pot cataloga.

  3. Trebuie sa recunosc ca tot aprox 10 min am rezistat si eu…am zis ca ar trebui sa incerc sa-l vad, data fiind recenzia buna si nota mare primita aici, cu toate ca nu-l pot suferi pe Larry David asta deloc…din pacate, nu am reusit si cu siguranta nici n-o sa mai incerc, asa ca o sa raman cu dilema…:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.