In the Loop (2009)

5

Relaţii politice la nivel înalt, lupta pentru putere, manipularea adversarilor sunt prezente toate în acest film britanic. Armando Iannucci (cunoscut mai mult ca regizor de seriale) satirizează deopotrivă clasa politică britanică şi cea americană, dar faptele prezente aici pot fi reîntâlnite şi alte ţări cu democraţii mai mult sau mai puţin avansate. Chiar ar fi interesant  un film cu subiect asemănător şi în România pentru că material, Slavă Domnului, avem destul, putem să mai dăm şi la alţii. Scopul scuză mijloacele ? Câtă dreptate avea Machiavelli. Numai că în 500 de ani tehnicile s-au mai perfecţionat.

intheloop 1 300x183 In the Loop (2009)

Americanii şi britanicii discută la nivel cel mai înalt posibilitatea declanşării unui război în Orientul Mijlociu. Simon Foster (Tom Holland), un ministru britanic, declară într-un interviu radiofonic faptul că războiul este imprevizibil, fapt ce agită apele atât în Marea Britanie, cât şi în America. Demnitarul nu avea cine ştie ce informaţii neoficiale, ci îi plăcea foarte mult să fie băgat în seamă. El încearcă să dreagă busuiocul, dar face gafă după gafă spre iritarea lui Malcom Tucker (Peter Capaldi), omul care se ocupa de imaginea Guvernului. Mai mult, americanii, atât cei pro-război, cât şi cei anti-război, încearcă să profite de naivitatea lui şi să-l folosească ca pe un pion în această luptă desfăşurată cu arme neconvenţionale. Însă, Simon Foster se va dovedi prea mic pentru un război atât de mare (nu e vorba de cel real, ci de cel dintre taberele americano-britanice).

intheloop 2 300x180 In the Loop (2009)

Nu doar politicienii sunt luaţi peste picior, ar fi fost şi nedrept. Nu sunt uitaţi nici cei din spatele lor, consilierii personali şi cei de imagine. Unii ajunşi pe „pile” în nişte poziţii foarte importante, complet nepregătiţi, extrem de naivi (şi aici cuvântul folosit este unul blând) care nu fac decât să încurce treburile şi mai mult. Dar nu sunt toţi aşa. Alţii sunt machiavelici, îi joacă pe toţi pe degete, sunt capabili să deturneze atenţia presei de la un subiect important la altul minor pentru că aşa le dictează interesul. „Nu-mi place să văd angajaţi ai Guvernului la ştiri decât dacă au murit”, este replica versatului Malcom Tucker, care sintetizează strategia sa privind politicienii şi relaţia acestora cu media.
Un film bun, cu umor subtil, despre o lume prea puţin cunoscută cu adevărat de publicul larg.

Vizionaţi trailer:

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.