Everything is illuminated (2005)

2

Everything is illuminated a fost unul din filmele alea care parca aveam impresia ca merita, dar nu exista nimic care sa ma motiveze cu adevarat. L-am evitat multa vreme pana cand mi-a povestit cineva despre el cand eram in tren. Mi-a spus de cartea scrisa de Jonathan Safran Foer cu acelasi nume de fapt, iar atunci m-am decis sa-l vad. Acest film este o drama/comedie/aventura pentru ca are cate ceva pentru fiecare. E frumos, e amuzant, e trist, e ironic. Personajul principal care are acelasi nume ca si autorul cartii, Jonathan Safran Foer, este jucat de catre nimeni altul decat Elijah Wood. De regula sunt sceptica cand vine vorba de filme cu el pentru ca sincer, nu pot sa-l vad decat ca Frodo.

Mi-am schimbat parerea insa. Wood joaca rolul unui tanar vegetarian de religie iudaica care colectiona lucruri de tot felul. Intriga povestii noastre consta in descoperirea unei fotografii cu bunicul sau demult mort impreuna cu o femeie misterioasa. Asadar Jonathan pleaca spre originile familiei sale, in Ucraina, pentru a afla cine este Augustine, persoana din poza.18441739everything2

In Ucraina el este intampinat de catre Alex (Eugene Hütz), un tanar pasionat de cultura hip-hop americana, bunicul sau care pretinde ca e orb si cainele lor. Alex este naratorul care povestest in engleza lui stricata toata isprava si care ne introduce usor intr-o poveste magica. Calatoria lor spre oraselul Trachimbrod este condimentata cu intamplari amuzante, dar cu cat se apropie de destinatie cu atat povestea devine mai sobra si capata dimensiuni reale. E un film usor suprarealist dupa mine, sau mai degraba de un realism magic unde lucruri fantastice se intampla, iar noi chiar credem in ele. Cu ocazia asta mai invatam si cate ceva din cultura ucrainienilor si din traditiile si istoria evreilor.

Eu zic ca merita sa aruncati o privire. Mie mi-a placut mult si acum tot incerc sa fac rost si de carte. Pana una alta, iata trailerul:

2 COMENTARII

  1. Merita vazut acest film. Este unul din cele mai bune filme pe care leam vazut in ultima perioada si iti multumesc Marina ca ai facut acest articol si am aflat de film. Elijah Wood face un rol de exceptie, iar toate personajele sunt interpretate int-un mod perfect, iar cainele acela este intr-adevar un geniu. Astept mai multe astfel de articole cu filme ce merita vazute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.