[TIFF] Felicia, înainte de toate (2010)

4

Secţiune: În competiţie
Gen: Dramã
Duratã: 121′
Regizor: Razvan Radulescu, Melisa de Raaf
Actori: Ozana Oancea, Vasile Mentzel, Ileana Cernat, Adina Andrei

Cum şi când?

Pãi, repejor dupa pasa cu lãmâi á la Israel, am fugit la Felicia, înainte de toate, proiecţie care a rulat la Cinema Republica de la ora 13:15. Pentru cã era primul meu film (aproape) românesc vãzut la TIFF, eram tare curioasã sã vãd ce pot realiza “ai noştri”. Spun aproape pentru cã probabil se simte o influenţã strãinã prin prezenţa unuia dintre regizori, Melisa de Raaf şi a limbii strãine pe care actriţa principalã o vorbeşte în câteva dintre scenele importante. Ce a fost interesant este cã proiecţia a fost acompaniatã şi de prezenţa actorilor Ozana Oancea, Vasile Mentzel, Ileana Cernat dar şi a regizorilor. Şi cel mai important de menţionat este cã producatorii au declarat cã au apreciat existenţa a “douã creiere” la cârma filmului, aşadar o dublã-viziune asupra unei idei.

DSC 0002 460x305 [TIFF] Felicia, înainte de toate (2010)

Subiect

Filmul are o poveste aparent simplã: înainte de toate, o întâlnim pe Felicia, o femeie aflatã la maturitate care se pregãteşte sã plece într-o cãlãtorie. Nu ştim unde, cu cine sau pentru ce, cãci vom face cunoştinţã cu familia din casã: mama- serviabilã şi curioasã, tatal- bolnav şi neputincios, fãrã şanse de posturã de stâlp al familiei. Mai târziu, atunci când Felicia împacheteazã, aflãm şi detalii despre viaţa ei: este divorţatã, lucreazã de ani buni în Olanda şi are un bãieţel. Concediul a adus-o în România alãturi de familie, iar cum scurta vacanţã luase sfârşit, trebuie sã ajungã înapoi pentru a-şi lua fiul dintr-o excursie. Totul pare sã prindã contur, însã la momentul plecãrii în aeroport, acesteia nu i se dã voie sã mai intre, datoritã unei mici întârzieri.

felicia inainte de toate 537054l imagine 460x305 [TIFF] Felicia, înainte de toate (2010)

Pãreri?

Foarte mişto. Suficient? Nu cred, însã mã voi strãdui sã vã şi conving. Povestea este simplistã, auzeam zumzete promovând ideea de conflict între generaţii, dar eu am vãzut altceva mocnind la foc aprins: frustrare, dezamãgire, decepţie şi regret. În cazul in care te vei identifica cu personajul şi trãirea Feliciei (cum au pãţit unii dintre noi…) va fi greu sã-ţi stãpâneşti emoţiile la scena în care aceasta are o discuţie aprinsã cu mama în aeroport. Atunci consider cã Felicia şi actriţa Ozana Oancea a reuşit sã se facã înţeleasã şi sã intre cu adevãrat în rol. Şi chiar dacã nu a fost înţeleasã pe micile ecrane de mamã, îi rãmâne meritul de a surprinde nişte trãiri incredibil de expresive şi explozive. Pãrinţii de pe micile ecrane, respectiv Vasile Mentzel şi Ileana Cernat fac de asemenea douã roluri extraordinare, reuşind sã îmbine unei drame umorul potrivit, ajutat de comicul de situaţie şi cel de personaje. La sfârşitul proiecţiei, cei doi s-au dezbrãcat de-un strai de secrete: pentru doamna Ileana a fost primul rol într-un film, iar stimabilului Mentzel i-ar fi placut sã şi cânte în film (ulterior am aflat de pasiunea dansului pentru muzicã). Oricum, Felicia, înainte de toate nu este un film de ratat.

Reacţii?

O sala plinã, un public tãcut şi atent, astfel cã Felicia, înainte de toate a fost primit bine, actorii felicitaţi si siguranţã cã timpul petrecut în sala de cinematograf, pironit pe scaunul incomod a meritat tot efortul. Aveţi şi niste poze mai jos:

DSC 00051 460x305 [TIFF] Felicia, înainte de toate (2010)

DSC 00091 460x305 [TIFF] Felicia, înainte de toate (2010)

DSC 00121 460x305 [TIFF] Felicia, înainte de toate (2010)

DSC 00191 460x305 [TIFF] Felicia, înainte de toate (2010)

4 COMENTARII

  1. Bunicel filmul. Scris bine, jucat foarte bine! Secventa in care Felicia se enerveaza foarte tare pe mama ei parca destabilizeaza putin echilibrul filmului. (Scena jucata extraordinar de Ozana Oancea)

  2. […] în viitor, având în vedere că este la prima sa aventură în acest domeniu. Mihaela – FilmeTari Foarte mişto. Suficient? Nu cred, însã mã voi strãdui sã vã şi conving. Povestea este […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.