Edi (2002)

0

Edi reuseste sa redea intr-un mod frumos povestea unui om care crede in ceva, iar in momentul in care este pus intr-o situatie limita nu isi reneaga natura sa interioara, ci alege sa mearga pana la capat. Edi este un om care apreciaza viata pe care o duce, desi aceasta nu ii ofera prea multe, stie sa aiba grija de altii si sa le dea sperante. Este un film despre prietenie, iertare, acceptare, speranta si iubire sau, mai bine zis, despre lucrurile esentiale din viata unui om.

edi1 460x331 Edi (2002)

Edi (Henryk Golebiewski) si prietenul sau Jureczek Sokolow (Jacek Braciak) sunt doi oameni saraci care traiesc din valorificarea fierului vechi. In fiecare zi pornesc prin oras cu un carut in care aduna diverse obiecte, pe care le vand apoi la un centru. Cei doi traiesc intr-o casa veche unde nu exista electricitate, lui Edi ii place sa citeasca, aduna carti aruncate de altii si le tine intr-un frigider vechi pe post de biblioteca. Viata lui Edi se schimba in momentul in care doi frati care se ocupa cu comertul ilegal de bautura ( Jacek Lenartowicz si Grzegorz Stelmaszewski) ii cer sa o ajute pe sora lor sa treaca examenele. Sora acestora, numita Printesa (Aleksandra Kisio), este o tanara de 17 ani care are o relatie cu un tanar dealer de bautura numit Tiganul (Dominik Bak), despre care fratii sai nu stiu. Toate actiunile celorlalte personaje ii vor influenta viata lui Edi, punandu-l intr-o situatie dramatica.

edi32 460x331 Edi (2002)

Actorul Henryk Golebiewski intruchipeaza foarte bine personajul lui Edi, un caracter puternic care face niste alegeri aparent in defavoarea sa. Mi-a placut foarte mult cum filmul dezvaluie in mod treptat cate un pic din viata lui Edi, prin prietenia sa cu Jureczek, lucrurile in care crede, intalnirea lui cu Printesa, drama care va rezulta la un moment dat si alegerile sale. Edi este foarte bine conturat ca personaj, pentru ca filmul descrie si fragmente din trecutul sau, astfel ca alegerile sale se justifica perfect in universul sau interior. Prin cadrele exterioare, regizorul polonez Piotr Trzaskalski sugereaza trairile interioare ale personajelor. Este un film foarte trist, dar bine realizat, iar mesajul este unul profund, asa ca va recomand cu caldura sa il vedeti.

Vizionati trailer: