Ankha: Crossing Over (2009)

3

Încă de la început vreau să precizez că filmul acesta seamănă foarte mult cu o altă producţie americană, câştigătoare a trei premii Oscar şi anume “Crash“. Chiar şi aşa, consider că nu este la fel de bine realizat şi spun asta în condiţiile în care nici “Crash” nu m-a impresionat foarte mult. Regizorul şi scenaristul Wayne Kramer, care a mai regizat şi “Running Scared” (2006) cu Paul Walker, a încercat prin această dramă să prezinte problemele cu care se confruntă imigranţii ilegali, de diferite naţionalităţi, în încercarea de a obţine statut legal într-un stat american. Cu o desfăşurare destul de lentă, cu suficiente momente moarte şi scene pline de stereotipuri, mi s-a părut că singurul mesaj pe care încearcă să-l transmită acest film ţine de cât eşti de norocos şi privilegiat dacă obţii cetăţenie americană. De asemenea, mai sunt abordate şi alte chestiuni precum cea a discriminării sociale şi rasiale, problema terorismului, a falsificării de documente, munca la negru şi nu în ultimul rând, problema dezumanizării omului în lupta pentru supravieţuire.

331i0sj 150x150 Ankha: Crossing Over (2009)În prim plan îl avem pe Max Brogan (Harrison Ford), agent la Biroul de Imigrări, care încearcă să readucă împreună o femeie de origine mexicană, ce fusese expulzată, şi pe copilul acesteia. În alt plan avem poveştile imigranţilor: Gavin Kossef (Jim Sturgess) un cântăreţ australian ce pretinde a fi un evreu foarte devotat, pentru a putea munci legal, o familie asiatică cu un fiu care se alătură unei găşti de hoţi chiar înainte de a deveni cetăţeni americani, o actriţă în devenire care este dispusă să se culce cu cel care îi promite că o va ajuta să obţină “green-cardul”, o adolescentă de origine islamică batjocorită atunci când îşi exercită dreptul la liberă exprimare în legătură cu atacurile teroriste etc. Restul filmului nu face altceva decât să aducă laolată toate aceste destine şi să le ofere o finalitate pozitivă sau negativă, în funcţie de circumstanţe.

cros3 150x150 Ankha: Crossing Over (2009)Cât despre prestaţia actorilor pot spune că a fost bună. Harrison Ford mi se pare că joacă mereu la fel, în toate filmele sale, cu aceeaşi mimică chinuită parcă de durere. De menţionat ar fi tânărul actor Jim Sturgess, care, cu toate că nu a avut un rol foarte solicitant, ar părea că promite. “Crossing Over” nu este un film pentru toţi deoarece nu caută să te distreze. Pe de altă parte, subiectele abordate pot fi comentate şi analizate din mai multe multe de vedere, iar aici sunt prezentate cu o oarecare superficialitate care poate deranja, ţinând cont de caracterul moralizator ce îl deţine filmul.

Vizionati trailer:

3 COMENTARII

  1. […] Iar această impresie mi-a fost încă o dată dovedită când l-am urmărit în drama “Crossing Over“. Ştiu, a jucat în filme bune ca “Star Wars”, “Blade Runner”, […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.