Despre oameni si sentimente colorate

3

Filmetari.com participa la un concurs, un concurs fain. Un concurs care are ca premiu o vizionare privata, a filmului “Culoarea Sentimentelor” pentru echipa castigatoare + 50 de vizitatori ai blogului castigator. Tot ce trebuie sa faceti este sa ne votati… daca suntem pe placul vostru. Un concurs unde nu o sa fie vorba de discriminare, ci despre gusturi si aprecieri. Si, de ce va zic de discriminare?

Voteaza-ne aici!

Filmul “The Help” (2011), lansat in Romania, cu titlul “Culoarea Sentimentelor” spune povestea scrisa de Kathryn Stockett in cartea cu acelasi nume, carte care a fost vanduta in peste 5 milioane de exemplare si care a fost initial respinsa de aproximativ 60 de agenti pentru publicare. Pentru ca spune o poveste despre discriminare si rasism… Despre cum o femeie se imprieteneste cu doua servitoare de culoare despre care se gandeste sa scrie o carte, chiar atunci, in timpul manifestatiilor despre drepturile oamenilor, din anii ’60.

Filmul este considerat unul dintre cele mai bune din 2011, fiind clasat (in multe topuri) in primele 5 ale anului, daca le luam in considerare pe cele lansate pana acum in cinematografe. Si pentru ca un film bun este considerat de noi: un film tare, acesta merita o atentie sporita, atentie acordata de concursul in care participam.

Vizionati trailer “Culoarea Sentimentelor”:

Discriminarea si rasismul au existat inca din antichitate. Desi doua lucruri oarecum diferite, ne-am intalnit cu ele, mai mult, in secolul trecut, dar dam peste ele si in viata de zi cu zi. Fie ca suntem rasisti cu tiganii sau avem o atitudine gresita fata de persoane in functie de statutul social. Si o sa va spun o mica poveste…

Anul trecut, pe parcurul verii, am lucrat in Statele Unite. Si, fara modestie, la serviciu eram o persoana destul de placuta. Nu tipul popular, dar socializam cu toata lumea. Alaturi de un bulgar, pe nume Ivan, aveam destul de des glume cu ceilalti colegi. La un moment dat mi-am dat seama ca unul dintre colegi nu ma agrea. Alvaro il chema si era din Spania, din Madrid. Peste aproximativ o luna, dupa mai multe iesiri si intalniri de grup am inceput sa vorbesc mai multe cu el. Si l-am intrebat de ce a fost distant la inceput. L-am intrebat daca a fost doar o impresie gresita sau chiar am facut vreo gluma ne-la-locul ei. Iar raspunsul lui a fost sincer si corect.

Mi-a spus ca in Madrid sunt multi romani, dar ca majoritata celor pe care i-a intalnit erau fie hoti, fie cersetori, iar in momentul in care a aflat ca sunt din Romania, fara sa vrea, m-a bagat in aceeasi categorie. Era normal, doar nu ma cunostea. Iar sentimentul a fost oarecum de rusine, fata de el. I-am explicat atunci ca nu toti romanii sunt asa. Peste o alta luna am devenit destul de buni prieteni. Si de la “nu vorbesc cu tine ca esti roman si romanii fura” a trecut la “poti sa vii oricand la Madrid, stai la mine, sper sa tinem legatura”.

Legat de intamplarea de mai sus, probabil acelasi lucru se intampla si la noi, pe strada, in tramvai sau la piata. De cate ori, atunci cand ati vazut un tigan, in autobuz, nu v-ati gandit sa fiti mai atenti la buzunare… si e doar un exemplu. Nu va mai dau altele pentru ca probabil le stiti si voi. Cu discriminare vom mai trai probabil mult timp… sa trecem la filme.

Desi ati vazut (probabil) filme despre discriminare/rasism o sa va dau cateva exemple, de colectie:

Crash (2005) – inspirat din fate reale intamplate in ’91, in Los Angeles
Gran Torino (2008) – cu Clint Eastwood regizor si actor principal
Malcolm X (1992) – filmul biografic despre Malcolm X, cu Denzel Washington in rolul principal
The Great Debaters (2007) – tot cu Denzel Washington, inspirat din fapte reale, petrecute prin anii ’30
Schindler’s List (1992) – un film memorabil, despre intamplari adevarate, de pe vremea Holocaustului
Men of Honor (2000) – cu Cuba Gooding jr. si Robert de Niro, tot din intamplari adevarate
American History X (1998) – un film care, probabil, nu mai are nevoie de nicio prezentare

Un alt film este “The Help” (Culoarea Sentimentelor). Vestea buna este ca ruleaza in cinematografe, iar partea grozava este ca votandu-ne puteti castiga o vizionare privata alaturi de noi si de alti 50 de prieteni-vizitatori ai blogului filmetari. Cum ne votati? Printr-un comentariu, share sau like pe facebook. Simplu, nu?

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.