Des hommes et des dieux (2010)

0

Des hommes et des dieux prezinta cazul real al unor calugari cistercieni de la manastirea Tibhirine, Algeria, rapiti si ucisi in 1996 de o grupare extremista. Filmul analizeaza vietile calugarilor inainte de executia lor, insistand asupra lucrurilor cotidiene si ajungand treptat la aspecte ce tin de lumea lor interioara. Sunt abordate teme precum credinta, responsabilitatea, frica, slabiciunea, iubirea fata de Dumnezeu si fata de oameni sau jertfa. Un film bine facut in care, asa cum sugereaza si titlul, doua lumi sunt puse fata in fata: cea a oamenilor si cea a divinitatii. Ideea filmului e ca in acest caz ele se intrepatrund, rezultatul fiind unul incredibil si socant.

des hommes1 460x195 Des hommes et des dieux (2010)

Calugarii traiesc intr-o comunitate de musulmani, unde ii ajuta pe membrii acesteia oferindu-le asistenta medicala si participand la diverse evenimente importante din viata lor, fara a incerca sa ii converteasca la catolicism. Pe parcurs, calugarii afla de intensificarea actelor teroriste in Algeria, lucru care ii inspaimanta si pe locuitorii satului. In momentul in care mai multi muncitori croati din zona sunt ucisi de extremisti, autoritatile din Algeria le ofera calugarilor protectie. Liderul calugarilor, fratele Christian (Lambert Wilson) refuza protectia, ceea ce ii face pe ceilalti sa ii conteste alegerea. Ceilalti frati ii reproseaza lui Christian faptul ca nu i-a consultat si pe ei atunci cand a refuzat sprijinul autoritatilor. Evenimentele se precipita, iar calugarii par sa fie din ce in ce mai amenintati de evenimentele sangeroase din Algeria. Cand membrii gruparii teroriste vin la manastirea lor pentru a le cere medicamente, fratele Christian le spune ca si ei sunt destul de saraci si nu au ce sa le dea. Acest raspuns ii potoleste pe moment pe extremisti, insa linistea nu este garantata. Cand se pune problema sa paraseasca zona si sa se intoarca in tara lor natala, Franta, sau sa mearga la o manastire mai sigura, alegerile calugarilor sunt uimitoare si justificate. Problema e insa ca aceste alegeri le vor marca vietile. In film apar Michael Londsale, Olivier Rabourdin, Philippe Laudenbach, Jacques Herlin, Loic Pichon, Xavier Maly si Jean-Marie Frin.

des hommes21 460x340 Des hommes et des dieux (2010)

Filmul impresioneaza prin perspectiva abordata, socand in momentul in care se face trecerea de la viata obisnuita a celor din manastire la statutul lor de prizonieri ai gruparii extremiste. Trecerea brusca si nedreapta de la o viata simpla si linistita, dominata de slujbe, treburile gospodaresti zilnice si dorinta de a-i ajuta pe ceilalti la starea de victime intr-un conflict in care nu se implicasera pana atunci este foarte bine redata in film, dandu-ti o stare de revolta. Desi se poate spune ca au avut posibilitatea sa plece si nu au facut-o, alegerile lor au fost determinate de motive personale, strans legate de misiunea pe care o aveau si viziunea lor despre viata. Pana la urma, ei au ales sa mearga pana la capat pe drumul pe care pornisera. O decizie care nu poate fi judecata sau pusa sub semnul intrebarii. Un alt merit al filmului este ca arata framantarile puternice ale unor personaje, si aici ma refer in special la Christophe (Olivier Rabourdin), si la faptul ca situatia nu a fost usoara pentru calugari in acele momente. Sunt de parere ca Des hommes et des dieux, regizat de Xavier Beauvois, constituie o ilustrare fidela a unor alegeri facute prin prisma credintei si schiteaza un tablou bogat al vietii unor oameni cu un univers interior frumos.

Vizionati trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.