Coco avant Chanel (2009)

4

Coco avant Chanel 208x300 Coco avant Chanel (2009)

Coco avant Chanel ne prezintă cele mai importante aspecte din viaţa celebrei creatoare de modă până la crearea imperiului care şi astăzi îi poartă numele. Inspirat de romanul „L’irreguliere ou Mon itineraire Chanel”, semnat de Edmonde Charles Roux şi apărut în 1974, la numai trei ani de la moartea creatoarei de modă, filmul ne poartă prin copilăria şi adolescenţa lui Chanel şi ne prezintă paşii pe care îi face pe drumul către performanţă şi celebritate. Cu mult înainte de a devenit faimoasă, Chanel dispreţuia pălăriile cu pene, rochiile cu corset şi împodobite excesiv cu tot felul de accesorii, preferând o haine croite cât mai simplu, care să-şi dea şi o anumită libertate de mişcare.

Cu stilul său rebel, nonconformist, Coco Chanel a reuşit să schimbe concepţiile vestimentare ale acelei epoci şi să dea tonul în modă timp de aproape jumătate de secol.

coco avant chanel 1 300x199 Coco avant Chanel (2009)

Gabrielle Chanel (numele său adevărat) este abandonată împreună cu sora ei într-un orfelinat chiar de propriul tată, după moartea mamei. Astfel, cele două învaţă să se descurce singure în viaţă, iar după ce mai cresc puţin le vom întâlni într-o cafenea, interpretând seară de seară o melodie despre un căţel pe nume Coco. Aici Gabrielle îl va întâlni pe Ettienne Balsan, cel care avea să devină mai târziu protectorul său şi cel care o va numi pentru prima oară Coco, după numele eroului principal al cântecelului interpretat de surorile Chanel. Când îşi dă seama că nu este făcută pentru cariera muzicală, se angajază la un atelier de croitorie. Nici aici nu va sta mult şi va merge apoi să stea cu  Ettienne Balsan, iniţial pentru numai câteva zile, dar va pleca de la el numai când se va simţi destul de puternică să-şi ia destinul în propriile mâini.

coco avant chanel 2 300x199 Coco avant Chanel (2009)

Intrată în lumea bună a lui Balsan, văzută la început ca o excentricitate de către prietenii bogătaşului, Coco va uimi femeile din anturajul lui Ettienne cu ideile sale novatoare în materie de modă. Relaţia cu englezul Arthur Capel o va maturiza pe Chanel şi o va încuraja să aibă încredere în potenţialul ei creator. Treptat, prin multă muncă, Coco Chanel reuşeşte să aibă prima colecţie ca designer vestimentar şi să se impună într-o lume dominată până atunci numai de bărbaţi. Cred că producătorii lui Coco avant Chanel ar trebui să continue demersul lor şi să realizeze un nou film despre cea de-a doua parte a vieţii creatoarei de modă, una destul de controversată dacă ne gândim numai la relaţia pe care a avut-o cu un ofiţer nazist şi care nu a fost văzută cu ochi buni de către francezi.

Vizionaţi trailer:

4 COMENTARII

  1. […] 12.Coco avant Chanel (2009) […]

  2. […] regizoarea si scenarista britanica Andrea Arnold (Fish Tank), actrita franceza Emmanuelle Devos (Coco avant Chanel), actrita germana Diane Kruger (Inglorious Basterds), stilistul francez Jean-Paul Gaultier, actorul […]

  3. […] Adore este unul dintre cele mai provocatoare filme ale lui 2013, având un subiect controversat, o relație aproape incestuoasă între doi băieți cu cea mai bună prietenă a mamei lor. Probabil că la noi ar fi ajuns în cinematografele noastre ar fi fost tradus “Schimb de mame”, oferind o abordare originală acestui concept. Filmul are la bază nuvela The Grandmothers, scrisă de Doris Lessing. Autoarea este laureată premiului Nobel pentru literatură în 2007. Scenariul îi aparține lui Anne Fontaine, care a și regizat acest film și care mai are în palmares, printre altele, Nathalie și Coco Before Chanel. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.