Cinderella Man (2005)

7

Cat se poate distanta Cinderella Man de Cenusareasa povestilor noastre? Nu-i putem contracara aspectele de basm, caci si primului amintit ii vom alipi elemente tipice acestui gen de povestire. Si asta strict din punct de vedere evolutiv: omul marunt, caznit sa faca munca de jos, are sansa sa demonstreze si sa lupte pentru binele sau, dar si cel al familiei. Si poate ati dori sa stiti ce se ascunde in spatele filmului Cinderella Man: inainte de toate, regizorul este unul de “vis” (prelungim registrul idilic al basmului) si anume, Ron Howard, castigator de Oscar cu “A Beautiful Mind” si “Frost/Nixon”. Din succesul lui “A Beautiful Mind” il retine pe Russel Crowe, individ ce va invada si de aceasta data postura eroului principal. Si bine face, caci individul nu va plictisi prea curand cu rolurile si prestatiile sale impecabile. Ca pereche si codasa, nimeni alta decat Renee Zellweger, rasfatata si apreciata fortaretei de la Hollywood. De aceasta data, scenariul supune la analiza efectele de ordin istoric, politic si social, cu cele ale sportului si ale familiei. Si asta pentru ca perioada surprinsa, anii ’30, in plenul Marii Crize, va avea grija sa lase amprenta asupra vietii fiecaruia dintre ei. Indiferent de talent si ocupatie.

cinderella man 3 460x299 Cinderella Man (2005)

Jim Braddock se bucura din plin de beneficiile vietii de sportiv practicand boxul si desi nu a avut nicio victorie la activ, performantele lui sunt totusi notabile. Stabilit in New Jersey, traieste alaturi de familie, sotia Mae si cei trei copii: doi baieti si o fata. Dupa 4 ani de la Marea Criza, traiul lui Braddock a devenit de nerecunoscut: a pierdut aproape tot ce detinea, locuieste intr-un apartament aflat intr-o stare deplorabila si abia se ajunge cu banii. Pentru asta, Jim este nevoit sa munceasca cu ziua pe santier si sa accepte sa mai lupte, din cand in cand, pentru o suma infirma.

Dar nici tonusul nu mai este cel de altadata: dupa un ultim meci inchinat cu o evolutie slaba, cei din comisia pugilistica ii interzic sa mai lupte. Sansa ii surade din partea amicului sau, Joe Gould, individ care il va ajuta sa obtina un prim meci important. Spre uimirea tuturor, barbatul castiga disputa, iar numele sau ocupa primele pagini ale ziarelor. Dar asta nu il scapa de la traiul saracacios, caci nu abandoneaza munca de pe santier. Datorita ultimului meci castigat, reuseste sa obtina simpatia publicului, dar si dorinta acestora de a-l revedea in ringul de lupta.

cinderella man 1 460x324 Cinderella Man (2005)

Nu stiu daca pseudonimul Cinderella l-a inspirat cu orice insignifiant detaliu pe regizorul Howard, dar stiu ca a reusit sa redea o poveste trista, cruda; povestea omului aflat in disperare de cauza. Personajul nostru nu se abate de la nimic pentru a contribui la bunastarea familiei, dar nici nu face abuz pentru binele sau. Familia joaca un rol important pentru mentinerea unei stari de bine, caci suportul lui Mae si admiratia venita din partea copiilor, confera scenariului starea de sensibilitate pe care filmul o castiga. De asemenea, echilibrul de care se bucura Jim Braddock este rezultatul unei ponderari placute, a unei potriveli decente. Un lucru de admirat este si optiunea regizorului de a nu insista pe momentele cheie ale povestii: nu vom afla ce s-a intamplat dupa castigarea sau pierderea meciurilor, nu vom putea fi partasi la emotiile din ringul de lupta si nici nu ne vom obosi privirile vizionand slow motion-uri gratuite. Momentul de maxima intensitate il reprezinta meciul final, cel dintre Braddock si colosul Max Baer, un meci al orgoliului si fortei la rezistenta. Ei bine, in acel moment, veti putea simti fiorii unei partide reci, caci adrenalina si suspansul te vor tine captiv in fata unor clipe decisive. De vazut? Categoric!

Vizionati trailer:

7 COMENTARII

  1. Nu stiu daca filmul este pur si simplu .. “De vazut” , eu l-as cataloga drept “Obligatoriu de vazut !” 🙂 Este o poveste fascinanta , o drama rupta din viata reala , o lectie de viata..despre valorile umane, devotament, dragoste..familie.. Filmul este inspirat din fapte reale, povestea reala a pugilistului irlandez-american James Walter Braddock, zis si “The Cinderella Man” , de aici si titul acestui film.. “Porecla” i-a fost data de catre ziaristul Damon Runyon. Fiind un fan al sportului, inclusiv al boxului, cunosc destul de bine povestea lui J.W.Braddock si va asigur ca acest film ar putea fi descris ca si ecranizarea vietii acestuia , nu este deloc departe de ceea ce s-a intamplat in realitate. Ar trebui ca acest gen de productii sa aiba prioritate ptr voi , sunt zeci de filme extraordinare ce nu au recenzii pe site-ul vostru, va numiti FilmeTari ..iar pe langa productiile noi aparute , ar trebui sa “priviti” in trecut..si sa alegeti intr-adevar toate filmele “tari” , sa scrieti despre ele .. ptr ca majoritatea site-urilor de gen.. sunt destul de “complete” din acest punct de vedere. Felicitari ptr aceasta recenzie Mihaela.

  2. Un film perfect. Un must-see. Ura, speranta, iubire, incredere, putere, modestie, toate aceste sentimente se contopesc cu actiunea si cu tine.. atunci cand vizionezi filmul.

  3. […] 22. Cinderella Man (2005) […]

  4. […] Howard este regizorul unor filme ca A Beautiful Mind, Apollo 13 sau Cinderella Man si totusi a dat-o rau in bara cu “The Dilemma” sau, pentru Romania, “Cum s-o dai […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.