Che (2008)

1

Ernesto Guevara. Mai cunoscut sub numele de Che Guevara sau El Comandante. Pentru unii un erou, pentru alţii un criminal. Un lucru este sigur: continuă să fascineze multă lume la mai bine de 40 de ani de la moartea sa, fiind un model chiar şi pentru unii politicieni mai rebeli de pe plaiurile dâmboviţene. Regizorul Steven Soderbergh s-a gândit să aducă şi el un omagiu celebrului revoluţionar de origine argentiniană şi a pus la cale un proiect prin care să evoce momentele importante din cariera lui Che Guevara. A ieşit un film de peste patru ore, pe care l-a proiectat integral la Cannes în 2008, dar pe care l-a prezentat în cinematografe în două părţi aproape egale, intuind că era greu să ţii spectatorii în sală un timp atât de îndelungat.

che 1 300x199 Che (2008)

Filmul prezintă cele mai importante momente din cariera lui Che Guevara. Prima parte este dedicată în exclusivitate acţiunii cubaneze, a modului cum a fost pregătită revoluţia alături de Fidel Castro, axându-se mai mult pe pregătirea luptătorilor şi antrenamente decât pe acţiunea propriu-zisă. Totul se încheie după schimbarea regimului politic de la Havana şi înlăturarea lui Batista. În prima parte mai sunt intercalate imagini alb-negru de la vizita pe care Guevara a făcut-o în America, în 1964, interviurile acordate atunci şi discursul său ţinut la ONU.
Cea de-a doua parte este axată în exclusivitate pe pregătirea Revoluţiei din Bolivia. Totul ne este prezentat sub forma unui jurnal, ce se întâmpla în fiecare zi cu Che Guevara şi tovarăşii săi, greutăţile întâmpinate, luptele duse, până la capturarea şi uciderea sa.

che 2 Che (2008)

Punctul forte al filmului îl constituie Benicio Del Toro, intrat complet în pielea şi barba lui Che Guevara. Punctul slab al filmului îl reprezintă lungimea sa, dar şi de stilul de documentar abordat de Soderbergh, unul deloc alert. Sunt convins că ar fi ieşit un film mai bun dacă acţiunea ar fi fost mai concentrată în două ore şi jumătate şi ar fi prezentat şi alte aspecte din cariera lui Che Guevara, gen episodul Congo sau perioada când a făcut parte din conducerea Cubei. Cred însă că Steven Soderbergh şi-a propus să facă un portret aparte al lui Che Guevara şi să-l prezinte ca pe un lider autoritar, dar apropiat şi respectat de tovarăşii săi, de unde şi sumedenia de cadre tip guerilla.

Vizionaţi:

1 COMENTARIU

  1. […] Actorul spaniol a jucat si in Haywire (2012), film regizat de Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven, Che, Contagion). Haywire a fost lansat in Romania la inceputul lunii februarie […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.