Basic Instinct (1992) si (2006)

5

Cand spui “Basic Instinct” spui clar: Sharon Stone. O actrita, fara de care, poate acest film ar fi intrat in anonimat. Scena interogatoriului din filmul din ’92 o stie probabil la fel de multa lume precum numarul celor care stiu si povestea Titanicului. Cine si-ar fi imaginat in 1992, cand filmul a facut aproape 400 de milioane de dolari la box-office (ce de bani! pentru vremea aceea) ca peste aproape 20 de ani pasionatii de film vor putea vedea controversata productie pe bluray, la o calitate ridicata.

Kim Basinger, Nicole Kidman, Madonna, Michelle Pfeifer, Julia Roberts sau Meryl Streep. Toate aceste nume au fost luate in calcul pentru variante ale rolului principal. Dar Catherine Tramell a fost jucata intr-un final de Sharon Stone. Peste 14 ani a aparut si o continuare. Incasarile nu au trecut nici macar peste costurile de productie. Dar sa le luam pe rand si sa pastram concluziile pentru final.

Michael Douglas a fost actorul principal in primul film (in rol de politist). Si si-a jucat rolul bine. San Francisco-ul anilor 90 si scenele tipice detectivilor americani ii dau, in prezent, filmului un aer nostalgic. O scriitoare, care mai are si o diploma in psihologie este suspectata de o crima. Alibiul ei este acela ca crima a fost comisa in acelasi fel precum cea dintr-una dintre cartile sale. Scriitoarea se baza in cartile ei pe crime, sexualitate si violenta, iar la fiecare prim plan cu ea emana parca toate aceste lucruri. De o senzualitate debordanta si cu un mister enervant de bine realizat (chiar daca sti cine e autorul crimei, tot mai ai semne de intrebare din cand in cand) filmul te tine captiv fiecare secunda. Scenele de sex au fost filmate chiar de catre cei doi actori principali, iar la scena interogatoriului Sharon Stone chiar nu purta lenjerie intima. Ca sa mai scoatem din curiozitati.

Al doilea film vine cu o alta imagine. De aceasta data personajul de sex masculin este un psiholog, jucat de: David Morrissey. Povestea se continua practic, la ani buni dupa primele crime. Se observa si faptul ca Sharon are aproape 50 de ani (daca vezi filmele in aceeasi zi), iar peisajul Londonez iti schimba practic intreaga imagine creata pana atunci. Poate asta a fost si greseala producatorilor. Trecerea de la peisajul american la luxul Londrei din anii 2000 te deranjeaza cat de cat. Totusi nu consider a doua parte mai slaba. Povestea mie chiar mi-a placut mai mult. Bine, pe la final m-am cam pierdut in intrigi si personaje, dar misterul (mult mai puternic) din final m-a lasat in asteptarea unei parti a 3a.

Probabil ca nu va mai exista o a 3a parte, iar daca va exista sunt sigur ca Sharon Stone nu va mai fi in rolul principal. La 60 de ani nu mai poti aduce inapoi trecutul. Basic Instinct ramane un film memorabil.

Trailer Basic Instinct 1992:


Trailer Basic Instinct 2006:

5 COMENTARII

  1. Geniala femeie/ actrita. Marturisesc ca nu as vedea pe altcineva in rolul ei. Nici pe Merryl Streep, cu atat mai putin Kim Basinger.

  2. Ma bag si eu in discutie. 😀

    Irina, daca ai pomenit de genialitate, are Sharon Stone o vorba misto: “Femeile pot simula orgasmul, barbatii pot simula o intreaga relatie”. 😀

  3. Mihaela…ca sa ma bag si eu in discutie..ca tot ai atacat oarecum voalat barbatii de infidelitate, Sharon Stone mai are o vorba geniala care suna cam asa..:” Norocul unei femei in viata, este sa aiba o ‘pasarica’ si sa stie unde s-o plaseze.’ Parca mult mai plina de adevar decat cea amintita de tine.:)

  4. Alex, dar afirmatia nu se vroia a fi interpretata nici pe departe drept un atac si sincer ti-o zic. 😀 Si cea amintita de tine e misto, nu o stiam!

  5. ahh basic instinct. mi-a marcat copilaria alaturi de Sliver tot cu sharon. ai mei nu ma lasau sa ma uit la ele din cauza scenelor de sex atat de neobisnuite pt anii 90 😛
    al doilea film nu m-a impresionat. primul in schimb, a facut istorie pt sharon stone,, aceasta femeie fatala de la hollywood.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.