Attack the Block (2011)

0

Câştigător a două premii oferite de public “Attack the Block” şi-a adjudecat în 2011 “The Midnight Feature Award” la South by Southwest şi “Best Narrative” la festivalul de film de la Los Angeles. A izbutit totodată să bifeze o reacție majoritar  pozitivă şi din partea criticilor. Filmul de debut al regizorului Joe Cornish (nu reuşeşte un ecou asemeni novicelui District 9), are un buget de 13 milioane de dolari, astfel că efectele speciale, deşi minimaliste nu sunt de neglijat. Regizorul- scenarist, originar din sudul Londrei şi-a adus contribuţia la zugrăvirea autentică a cartierului englez, personajele depărtându-se cu mult de eticheta lipită de adolescenţii puşi pe probleme.

attack the block 122824l imagine 460x261 Attack the Block (2011)

Producătorii filmelor “Shaun of the Dead” şi “Hot Fuzz” ne propun în 2011 un alt film britanic cu priză la public, ceva mai dramatic decât celelalte, reuşind însă să ofere şi momente amuzante deopotrivă. Seara, un cartier al Londrei de Sud, şi o bandă de stradă formată din Moise, Pest, Dennis, Jerome şi Biggz. Tinerii jefuiesc o asistentă medicală pe nume Sam. Deşi nu depăşesc vârsta de 15 ani îşi împărtășesc viaţa de stradă nocturnă cu mici infracțiuni şi au în comun familiile dezorganizate căror aparţin. În timpul jafului o minge de foc cade din cer pe o maşină, speriindu-i pe cei prezenţi. Se va dovedi că obiectul neidentificat a adus o vietate extraterestră care vânată de puştani, va fi omorâtă. Gestul lor va declanşa un şir de evenimente care se vor prăbuşi asemeni unor piese de domino. Vă las pe voi să urmăriţi suita de evenimente descrisă mai departe, pe durata a doar optzeci de minute.

attack the block 768227l imagine 460x293 Attack the Block (2011)

Membrii bandei dau tot felul de titulaturi alienilor, astfel că veţi recunoaște nume ale unor creaturi fantastice -Dobby din seria Harry Potter, Gollum din scrierile lui J.R.R Tolkien şi Gremlins, cunoscuți din două filme marca Joe Dante, care au făcut istorie (dacă îmi este permis să exagerez puțin). Modul amuzant în care descriu starea prin care trec și cum fac faţă invaziei, surprind prin realism și comic. Filmul este  ideal pentru a fi disecat la miezul nopții, pentru că acțiunea sa este constantă şi încărcată, întreținută de un ritm năucitor și alert. Scenele de violenţă deloc gratuite, nu desființează pelicula, astfel că şi cei mai sensibili pot urmări liniștiți o porţie generoasă de dramă autentică. Creaturile au o înfăţişare care pentru unii poate părea comică, însă destul de realist create, amintesc la aspect de Aliens cărora Sigourney Weaver le făcea faţă lăudabil în urmă cu aproape 20 de ani. Scenele de suspans legate cu momente dramatice sunt detensionate de replicile nu tocmai cenzurate, servite de fiecare protagonist. Mi-a plăcut faptul că nu se evidențiază în mod special un anumit personaj, fiecare diferențiindu-se de celalalt prin ceva particular, însă laolaltă reunind un grup omogen, de care îţi este greu să te detaşezi.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.