Anthony Hopkins

1

anthonyhopkins 242x300 Anthony HopkinsSir Philip Anthony Hopkins, actor britanic de film, născut la 31 decembrie 1937, cunoscut în special pentru rolul doctorului Hannibal Lector din filmul “Tăcerea mieilor” este considerat unul dintre cei mai buni actori în viaţă.

La şcoală, Anthony Hopkins nu s-a dovedit un elev strălucit, ci mai degrabă unul mediocru. Prefera să se uite la câteva filme pe săptămână în loc să înveţe pentru şcoală. A schimbat chiar şi câteva colegii până când s-a înscris, într-un final, sub influenţa lui Richard Burton, la un colegiu de muzică şi dramă, pe care l-a absolvit în 1957.

“I love life because what more is there.” – Anthony Hopkins

Cinematografic

Cariera sa a fost influenţată, direct sau indirect, de câteva nume importante din lumea teatrului şi cinematografiei. În anul 1965 se mută la Londra, la Teatrul Naţional, la invitaţia lui Lawrence Olivier, care văzuse în tânărul Hopkins ceva promiţător chiar de la prima audiţie. Din acest moment, cariera lui prinde contur.

Debutul în film îl face cu “The White Bus” (Autobuzul Alb) în 1967. Filmul nu a avut însă ecou în lumea cinematografică. Tânărul Hopkins repurta însă succese deosebite ca actor de teatru. Momentul de răscruce al carierei sale l-a constituit rolul lui Edgar din “Dansul morţii” de August Strindberg, în care, iniţial, fusese doar dublura lui Lawrence Olivier. Soarta însă a vrut ca Olivier să se îmbolnăvească de apendicită şi Hopkins să fie nevoit să îi ia locul pe scenă. A fost remarcat şi rolurile au început să curgă. În 1971 a jucat primul rol principal, în filmul “When Eight Bells Toll”.

În 1992, Hopkins a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul criminalului Hannibal “The Cannibal” Lecter din filmul “Tăcerea mieilor”.

“I am able to play monsters well. I understand monsters. I understand madmen.”Anthony Hopkins

În 1995, Hopkins a primit multe aprecieri şi două nominalizări la Oscar, una pentru interpretarea magistrală a preşedintelui Richard Nixon în filmul lui Oliver Stone – “Nixon”, cealaltă pentru rolul din “The Remains of the Day” (1993).

După interpretarea lui Pablo Picasso în filmul lui James Ivory – “Surviving Picasso” (1996), Hopkins a primit o altă nominalizare la Oscar anul următor, de data aceasta pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru rolul interpretat în filmul lui Steven Spielberg – “Amistad” (1997).

A mai câştigat premii Emmy pentru rolurile din “The Lindbergh Kidnapping Case” şi “The Bunker”. De asemenea, a obţinut premiul Bafta, pentru cel mai bun actor, pentru rolul lui Pierre Bezukhov din “War and Peace” (Război şi Pace).
Din filmele în care a mai jucat amintim: “The Edge” (1997); “Instinct” (1999); “Fracture” (2007); “Beowulf” (2007); “Slipstream” (2007); “All the King’s Men” (2006); “The Devil and Daniel Webster” (2004); “The Human Stain” (2003); “Hearts in Atlantis” (2001);  “One Man’s War” (1990);  “Chaplin” (1992);  “Legends of the Fall” (1994); “Meet Joe Black” (1998); “The Mask of Zorro” (1998); “Hannibal” (2001) şi “Red Dragon” (2002).

Monden

Actorul a fost căsătorit de trei ori. Mariajul cu prima soţie, Petronella Barker, a durat cinci ani, în timp ce căsătoria cu cea de-a doua soţie, Jennifer Lynton, a durat 29 de ani, din 1973 până în 2002. În prezent este căsătorit cu Stella Arroyave (foto). Are o fiică din prima căsătorie pe nume Abigail Hopkins care i-a călcat pe urme devenind actriţă şi cântăreaţă.

“Painting is something that came to me easily and music is something I’ve always enjoyed. Principally, I wanted to be a musician before I ever wanted to be an actor.” Anthony Hopkins

De-a lungul vieţii sale, cunoscutul actor Anthony Hopkins a dat dovadă de mai multe trăsături specifice unui capricorn. Răbdarea este una dintre ele, Hopkins jucând pentru prima dată într-un rol principal abia la vârsta de 34 de ani. Constanţa şi evoluţia lentă, dar sigură, sunt alte componente ale personalităţii sale. La 54 de ani, reuşea să câştige un Oscar pentru cel mai bun actor, iar după aceea s-a aflat mereu printre cei mai apreciaţi actori de la Hollywood.

Articol realizat de Ankha
Editare finala Floryan

FILMETARI.COM prezinta, in saptamana 13 iunie – 20 iunie, cateva filme ce il au in distributie pe Anthony Hopkins, intr-o saptamana speciala dedicata acestui actor. Nu vor lipsi insa nici articolele despre alte filme sau stirile filmetari.

1 COMENTARIU

  1. de cateva ori mi-am propus sa scriu un scenaru de film in care un rol sa fie creat special pt Anthony Hopkins :p – n-am reusit: nu mi-a venit nicio idee suficient de buna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.