Anim’est: secțiunea Mozaic

0

Filmele de animație ale anului vin la Anim’est, în secțiunea Mozaic

 Secțiunea Mozaic aduce, și anul acesta, cele mai importante filme de animație ale momentului în fața publicului Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est. Scurtmetrajele proiectate în cadrul acestei secțiuni, prezentate și premiate la festivalurile de film importante din lume, concurează, în mod tradițional, la câștigarea Premiului Publicului, oferit de Sony în urma voturilor spectatorilor prezenți la proiecțiile Mozaic.

FantasticMrFox Mozaic Animest2010 f5a27ab139 460x247 Animest: secțiunea Mozaic

O listă completă a scurtmetrajelor care vor concura la Premiul Publicului Anim’est aici.

Din selecţia Mozaic 2011 fac parte opt lungmetraje de animaţie extrem de apreciate:

9 (r. Shane Acker, SUA, 2009), filmul produs de Tim Burton şi Timur Bekmambetov, care dezvoltă subiectul din scurtmetrajul cu acelaşi titlu şi acelaşi autor, nominalizat la Premiul Oscar în 2005, îi aduce pe Elijah Wood, Jennifer Connelly, Martin Landau, Christopher Plummer, John C. Reilly sau Crispin Glover într-o poveste dintr-un viitor apocaliptic în care, în urma unui război între oameni şi maşini, lumea este complet distrusă, iar omenirea nu mai există. O păpuşă de cârpă, 9, se trezeşte fără voce şi găseşte un obiect ciudat printre dărâmături. În timp ce umblă printre ruine, 9 este atacat de o maşină, pe nume Bestia, dar este salvat de o altă păpuşă, 2, care îi redă vocea. 2 îl duce pe 9 să-i cunoască pe cei dintr-o comunitate ascunsă, condusă de laşul 1. Nominalizat la Premiile Annie 2010 pentru Cea mai Bună Scenografie, respectiv Cele mai Bune Efecte Vizuale, 9 a fost unul dintre cele mai discutate lungmetraje animate ale ultimilor ani, în Statele Unite.

9 Animest 2011 460x298 Animest: secțiunea Mozaic

Autopohádky (r. Jakub Kohák, Libor Pixa, Břetislav Pojar, František Váša, Michal Žabka, 2011), adaptare după cartea cu acelaşi nume a lui Jiři Marek, o colecţie de poveşti urbane extrem de populară în Cehia. Patru poveşti animate prezintă nişte maşini care apar în cadrul unor relaţii de basm. Fiecare poveste este opera unui regizor diferit şi a unui grup de autori. Prin urmare, avem de-a face cu un spectacol variat, format din părţi distincte. La realizarea filmului au participat atât autori aparţinând generaţiei tinere (Libor Pixa, nominalizat la Premiile Academiei Ceheşti în 2010), cât şi artişti cu renume, precum Břetislav Pojar sau Michal Žabka, un experimentat regizor de film de animaţie cu păpuşi. Debutant în filmul de lungmetraj, František Váša vine la Bucureşti alături de păpuşile-personaje din film, care vor fi expuse în cadrul festivalului, dar și pentru a susține un atelier de animație cu păpuși.

Autopoh%C3%A1dky 460x300 Animest: secțiunea Mozaic

Crulic – drumul spre dincolo (r. Anca Damian, România – Polonia, 2011) este filmul care deschide vineri, 7 octombrie  2011, începând cu ora 19:00, cea de-a șasea ediție Anim’est. A avut premiera mondială în Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Locarno din acest an, unde a și câștigat Mențiunea Specială a Federației Internaționale a Cinecluburilor. Avându-l ca protagonist pe Vlad Ivanov, filmul spune povestea lui Claudiu Crulic, românul de 33 de ani decedat într-o închisoare din Polonia, în greva foamei. Extrem de puternic vizual, folosind un amestec de tehnici precum desen de mână, colaj, stop-motion și animație cut-out, și beneficiind de o coloană sonoră nu mai puțin impresionantă, Crulic a mai fost selecționat la prestigiosul Festival de Film Telluride (SUA), dar și la alte festivaluri importante, precum cele de la Namur (Belgia), Pusan (Coreea de Sud), Varșovia sau Londra – BFI. Animația filmului aparține echipei formate din Dragoș Ștefan, Dan Panaitescu, Raluca Popa, Roxana Bențu și Tuliu Olteanu – primii doi dintre aceștia făcând parte din echipa de traineri a primei ediții Animation Worksheep, atelierul de film de animație organizat de Anim’est în primăvara acestui an, ale cărui rezultate vor putea fi urmărite pe marele ecran de la Cinema Patria, în deschiderea festivalului, înaintea proiecției lungmetrajului Ancăi Damian.

crulic 460x258 Animest: secțiunea Mozaic

Goodbye, Mr Christie (Marea Britanie, 2010), este cel mai recent lungmetraj al lui Phil Mulloy. Animatorul Invitat la Anim’est 2010,este câştigătorul Premiului pentru Cel mai Bun Film de Lungmetraj la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Ottawa – cel mai important de pe continentul nord-american. Pelicula îi readuce pe marele ecran pe protagoniştii Familiei Christie (2006). În acest episod, neliniştitul domn Christie este implicat într-un scandal sexual, atunci când este surprins în focurile pasiunii cu un marinar francez. Cu o paletă de culori minimalistă, estetică şi naivă, Mulloy realizează tabloul neobişnuit al unei melodrame sexuale, care va captiva şi va suprinde publicul Anim’est cu câteva întorsături de situaţie cu totul neaşteptate.

hil Mulloy. 460x265 Animest: secțiunea Mozaic

Midori-Ko (Japonia, 2010), lungmetrajul anime al lui Keita Kurosaka prezentat în afara competiţiei la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy 2011, dar şi la festivalurile de profil de la Ottawa sau Los Angeles, este un science fiction neobişnuit. Spre a anticipa apropiata criză de hrană, cinci oameni de ştiinţă lucrează la producerea „mâncării de vis”, numite Midori-ko, care să înlocuiască atât carnea, cât şi legumele. Însă progresele făcute într-un laborator din centrul unui zone comerciale abandonate ajung într-un punct mort, deoarece Midori-ko nu intenţionează să fie mâncată şi, prin urmare, îşi ia zborul, evadând din laborator.

Midoriko 460x345 Animest: secțiunea Mozaic

– Rango este poate cel mai celebru titlu prezentat anul acesta în cadrul secțiunii Mozaic. Unul dintre lungmetrajele favorite pentru nominalizarea la Premiul Oscar 2012,  (r. Gore Verbinski, SUA, 2011)  a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde au fost prezenți, pe covorul roșu, și protagoniștii Johnny Depp, Isla Fisher, Alfred Molina sau Abigail Breslin.

rango 460x258 Animest: secțiunea Mozaic

– Taevalaul / Sky Song (r. Mati Kütt, 2010), mediumetrajul estonian selecționat la festivalurile de film de animație și de film fantastic din întreaga lume – de la Ottawa la Riga și de la Rio de Janeiro  la Seul – nu reprezintă doar aventura unui poştaş care trebuie să livreze un colet pe Lună ci, de asemenea, o călătorie în timp, prin intermediul oamenilor şi al personajelor lor, al gândurilor şi al imaginaţiei. Filmul este o expunere vizuală a minţii şi imaginaţiei unui poştaş care îşi îndeplineşte sarcina, în ciuda tuturor problemelor şi obstacolelor.

Taevalaul Sky Song 460x259 Animest: secțiunea Mozaic

Une vie de chatA Cat in Paris (r. Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, Franța – Belgia – Elveția – Olanda, 2010)  este ominalizat la Premiul Cesar 2011 pentru Cel mai Bun Film de Animație (câștigat de Iluzionistul), a făcut parte din selecțiile unor festivaluri de film precum cele de la Berlin, Annecy, Sarajevo, San Sebastian, Londra, Hong Kong sau San Francisco. Lungmetrajul, realizat cu mult umor, îl are ca personaj central pe Dino – un motan cu viaţă dublă. Ziua, el locuieşte cu Zoe, o fetiţă a cărei mamă, Jeanne, este poliţistă, iar noaptea lucrează cu Nico, un tâlhar cu suflet mare. Zoe s-a cufundat în muţenie în urma uciderii tatălui ei din cauza gangsterului Costa. Într-o noapte, Zoe se hotărăşte să-l urmărească pe Dino. Pe drum îi aude fără să vrea pe nişte răufăcători şi descoperă că dădaca ei face parte din banda de gangsteri.

viedechat1 460x253 Animest: secțiunea Mozaic

Abonamentele (Festival Pass), Biletele de 10 proiecţii, dar şi Biletele Individuale pentru Galele de Deschidere şi Închidere ale Anim’est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan – online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză Anthony Frost din Bucureşti. Festival Pass-ul Anim’est poate fi achiziţionat cu 130 de lei, urmând ca, din 30 septembrie, el să poată fi cumpărat numai la prețul de 150 de lei. Până la aceeași dată, Biletul de 10 proiecții costă 70 de lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.