All the President’s Men (1976)

1

All the President’s Men este un film celebru, care prezintă pas cu pas probabil cea mai răsunătoare anchetă jurnalistică, una care avea să ducă la demisia unui preşedinte american, anume Richard Nixon. Bob Woodward şi Carl Bernstein, jurnalişti la Washington Post, sunt cei care s-au aflat în spatele acestei anchete jurnalistice, rămasă în istorie drept “Afacerea Watergate”, iar pentru articolele scrise de ei pe această temă au primit premiul Pulitzer în anul 1973. Un an mai târziu aveau să publice o carte despre faimoasă anchetă, una vândută în milioane de exemplare şi care avea să constituie principala bază pentru scenariul acestui film.

watergate 1 300x212 All the President’s Men (1976)

Totul a pornit de la un fapt oarecum banal: sediul Partidului Democrat din hotelul Watergate, a fost spart într-o noapte, în iulie 1972, iar poliţia a reţinut cinci persoane. Pornind de la această informaţie, Bob Woodward (Robert Redford) şi Carl Bernstein (Dustin Hoffman) descoperă o întreagă încrengătură de ilegalităţi cu ramificaţii către Casa Albă. La început nici ei nu îşi imaginează că ancheta lor merge chiar atât de sus. Plus că toată investigaţia lor este întemeiată pe declaraţiile unor persoane implicate mai mult sau mai puţin în acest scandal, dar care se tem să vorbească răspicat şi să-şi asume poziţia. Din acest motiv demersurile lor sunt privite cu neîncredere chiar de către colegi, în condiţiile în care toate afirmaţiile din articolele lor erau dezminţite a doua zi de către oficialităţi. Totuşi, ei nu au abandonat lupta, s-au înverşunat şi au reuşit să demonstreze în cele din urmă că au avut dreptate. Seria lor de articole şi de dezvăluiri a atras atenţia autorităţilor care au început cercetările, reuşind pedepsirea persoanelor vinovate, totul culminând cu demisia lui Richard Nixon din funcţia de preşedinte în anul 1974. (Dacă cineva este interesat să vadă lucrurile din perspectivă post-Watergate, recomand Frost/Nixon).

watergate 2 All the President’s Men (1976)

Poate că rezultatul anchetei jurnalistice nu ar fi fost cel pe care îl cunoaştem astăzi fără o sursă celebră, poreclită „Deep Throat”, după numele unui film porno din epocă, şi care a rămas necunoscută până în urmă cu câţiva ani. Omul respectiv a fost cel care le-a confirmat mare parte din informaţiile deţinute de Woodward şi Bernstein şi cel care i-a ghidat spre anumite aspecte ale scandalului.
All the President’s Men este un film despre jurnalismul de calitate, despre încăpăţânarea unor reporteri şi încrederea lor în sursele lor, despre lucrurile mai puţin cunoscute din politică şi totodată reprezintă şi un tur de forţă din partea lui Robert Redford şi Dustin Hoffman.

Vizionaţi trailer:

1 COMENTARIU

  1. […] 12. All The President’s Men (1976) […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.